Samantha Lakker
Samantha Lakker Gezondheid 14 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Here you go: de 10 beste supplementen voor vrouwen

Ja, jij daar! Jij, met het keukenkastje dat volstaat met chiazaadjes en goji bessen en die het superfood boek van Rens Kroes zo goed als uit haar hoofd kent. Listen up! Dit zijn pas de beste supplementen voor vrouwen.

Allereerst mag je je natuurlijk afvragen of het slikken van supplementen überhaupt zin heeft. Bij een gebrek aan vitamines en mineralen kunnen er allerlei gezondheidskwaaltjes komen opzetten. Maar als je een gezondvoedingspatroon hebt krijg je je vitaminen hoogstwaarschijnlijk via je groentes naar binnen. Als aanvulling op een gezond voedingspatroon is het gebruik van supplementen geen probleem.

In principe is het dus niet nodig, maar voor zwangere vrouwen, vrouwen die bepaalde dingen niet eten en voor vrouwen die hun lichaam wat extra TLC (tender, loving and care) willen geven kan het slim zijn.

Prenatale multivitamine – voor wanneer je zwanger bent

Het groeien van een klein kind vereist een speciale cocktail die je waarschijnlijk niet gewoon binnenkrijgt via je voeding. Je hebt namelijk extra foliumzuur, ijzer, vitamine C, calcium en vitamine D nodig tijdens je zwangerschap volgens het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen.

Hoewel  bovenstaande voedingsstoffen van nature in verschillende voedingsmiddelen voorkomen, zorgt het innemen van een prenatale multivitamine ervoor dat je de voldoende hoeveelheden van elk binnenkrijgt

Vitamine C – als ziek worden even geen optie is

Volgens onderzoek is het zo dat vitamine C, een antioxidant dat ook wordt aangetroffen in citrusvruchten, paprika’s, aardbeien, bladgroenten en meer, kan helpen bij het voorkomen en verkorten van ziekten, mede dankzij de anti-microbiële eigenschappen en de manier waarop het immuuncellen ondersteunt.

Calcium – als je zuivel uit de weg gaat

Calcium is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van de botten. Als je lactose-intolerant bent of liever zuivel wilt vermijden, wat een van de beste calciumbronnen is, kan je toch je dagelijkse dosis van ongeveer 1.000 mg per dag krijgen via zuivelvervangers zoals sojamelk en voedingsmiddelen zoals zalm en sardines, zegt Jennifer Haythe, een internist en cardioloog in het New York-Presbyterian Hospital.

Biotine – als je haar en nagels wel een beetje hulp kunnen gebruiken

‘Een tekort aan B-vitaminen zoals biotine kan ervoor zorgen dat patiënten broze nagels en dunner wordend haar ontwikkelen,’ zegt Dr. Zeichner.

Hoewel er geen statistisch significante gegevens zijn waaruit blijkt dat biotinesupplementen de sterkte of het uiterlijk van haar of nagels verbeteren, ‘is het niet schadelijk om het te nemen zolang je geen medische problemen hebt’, zegt hij. Veel van zijn patiënten die supplementen gebruiken met biotine zijn tevreden met de resultaten.

Collageen – als je nog niet klaar bent voor rimpels

‘In plaats van te proberen de beschadigde huidcellen te herstellen – wanneer het eigenlijk ‘te laat’ is, kan je het functioneren van huidcellen ondersteunen door een sterke basis te bevorderen voordat de gezondheid van de cellen daalt,’ zegt Dr. Zeichner. Wanneer het oraal wordt ingenomen, breekt je lichaam collageen af in zijn fundamentele delen, aminozuren, en circuleert het in de bloedbaan. Onderzoek wijst uit dat dit kan helpen nieuwe collageenproductie in de huid aan te wakkeren, waardoor tekenen van veroudering effectief worden verbeterd.

Zink – als je gek wordt van je pukkels

Onderzoek suggereert dat zink, te vinden in rood vlees, zeevruchten, verrijkte granen, vlees, noten en zuivelproducten, ontstekingsremmende eigenschappen heeft die acne kunnen verlichten, zegt Dr. Zeichner.

Vitamine B12 – als je veganist bent

Vitamine B12 komt alleen van nature voor in dierlijke producten. Hoewel het wordt toegevoegd aan verrijkte ontbijtgranen, wordt slechts een klein deel van de vitamine B12 die je binnenkrijgt, daadwerkelijk opgenomen. Een reden waarom het slim is om aan te vullen als je een plantaardig dieet volgt.

Volgens onderzoek is het het best om 1.000 mcg B12 twee tot drie keer per week te nemen voor optimale absorptie als je geen dierlijke producten gebruikt.

Ijzer- als je last hebt van veel bloedverlies tijdens je menstruatie

Ijzer vind je in verrijkte granen, mager vlees, zeevruchten en spinazie.Het mineraal is nodig om rode bloedcellen te produceren en helpt bij de symptomen van bloedarmoede zoals vermoeidheid, zwakte, koude handen en voeten, en hoofdpijn. Bij veel bloedverlies verlies je uiteraard ook veel ijzer.

Je arts kan een bloedtest uitvoeren om te controleren of je niveaus laag zijn. De meeste vrouwen hebben ongeveer 18 mg ijzer per dag nodig, maar je wilt het niet overdrijven, aangezien het innemen van meer dan 20 mg ijzersupplementen kan rotzooien met je maag en de opname van andere vitamines, volgens het National Institutes of Health Office.

Vitamine D – als je leeft als een kluizenaar

Vitamine D vind je in verijkte granen en vis, maar je huid kan het zelf ook aanmaken als reactie op blootstelling aan zonlicht.

Aangezien de meeste van ons niet het geluk hebben om hun laptop open te kunnen klappen op een strandbedje, moeten we het toch echt van de supplementen hebben. Vooral in de winter.

Bij een tekort aan vitamine D kan je last krijgen van zwakke botten en spieren en seizoensgebonden depressie. De meeste vrouwen hebben ongeveer 20 mcg per dag nodig, volgens de National Institutes of Health Office of Dietary Supplements, maar omdat slechts kleine hoeveelheden van de supplementen die je neemt, daadwerkelijk worden opgenomen, is ongeveer 25 mcg van vitamine D per dag een goede hoeveelheid. 

Heliocare – als je gek bent op de zon

Hoewel er geen pil is die je beschermt tegen onbeschermde blootstelling aan de zon, bevat Heliocare polypodium leucotomos, een antioxidant waarvan is bewezen dat het de ontstekingsreactie van de huid op UV-licht vermindert. ‘Het vervangt zonnebrand niet, maar kan worden gebruikt naast traditionele zonnebescherming,’ waarschuwt Dr. Zeichner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Here you go: de 10 beste supplementen voor vrouwen
Sluiten