Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 20 aug 2016

Survival guide voor moeders: zo schud jij het zomerritme van je af (en van je gezin)

De zomervakantie zit er bijna op, de scholen gaan weer beginnen. Dus ook jouw nazaten zijn binnenkort weer elke dag onder de pannen (zagen we je daar een klein sprongetje maken?). Of je er naar uitkijkt of tegenop ziet, feit blijft dat jullie (net) aangemeten zomerritme de prullenbak in kan.

Zo’n nieuw schooljaar, ik weet het niet. Aan de ene kant verheug ik me erop en aan de andere kant is er iets van angst. Ik verheug me erop dat die luidruchtige, rotzooi-makende, ruzi├źnde, iPad-kijkende, rennende, dansende, altijd voetballende kleine mannetjes weer UIT huis zijn voor het grootste gedeelte van de dag. De rust keert terug in huis (mocht ik een keer thuis werken). Alles zal niet meer plakkerig en rommelig zijn de hele tijd. Althans, dat houd ik mezelf voor.

En er is angst, omdat de nieuwe routine iedereen in de problemen zal brengen. Omdat mezelf en de kids klaarmaken voor de eerste schooldag meestal een absurd lange to-do list met zich meebrengt.
Van het rustige zomerritme worden we zo, hup, rechtstreeks in de race tegen de klok gesmeten. Alsof het niks is. De kinderen zullen de eerste weken doodmoe zijn. Hele dagen naar school zijn ze niet meer gewend. Herkenbaar? Geen paniek. We gaan je helpen. Jullie komen hier zonder kleerscheuren uit. Althans, als je de volgende adviezen opvolgt.

Bron: Polder

[STAP stap=”1″]

Zet alvast de wekker

Zet een paar ochtenden voordat de school echt begint alvast de wekker op de dagen dat je kind er straks uit moet. Dan went je kind er alvast aan dat er andere tijden gaan gelden en wordt-ie daar niet op de eerste schooldag ineens mee verrast. Dus ook iets eerder de ‘vertrouwde’ bedtijd weer gaan aanhouden, anders komen die draken alsnog hun bed niet uit als de wekker gaat.

[STAP stap=”2″]

Alles nieuw

Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen, maar ook: nieuwe spullen. Zo werkt dat. Weet je nog hoe blij je vroeger was als je op De School Campus van (wijlen) V&D allemaal nieuwe spullen mocht kopen? Van schriften tot een agenda en van een etui tot kaftpapier. Je was het gelukkigste meisje van de wereld. Dat gevoel (ja, je voelt het nu weer als we het erover hebben) heeft je kind ook als het nieuwe schoolspullen krijgt. Nou heeft je basisschoolgaande kind lang niet zoveel nodig (de sectie kaftpapier en multomappen mag je overslaan), maar een mooie etui en goede potloden en pennen zijn nooit verkeerd. En wat dacht je van een nieuwe outfit? Nieuwe schoenen om de blits mee te maken? En nu we toch bezig zijn: plan die kappersafspraak ook maar voor school weer begint.

[STAP stap=”3″]

Clubjes, hobby’s, muziekles

Tegelijk met school gaan ook alle sportclubjes weer van start. Maar wil je kind nog steeds naar voetbal of ballet of is-ie daar inmiddels klaar mee en wordt breakdance z’n nieuwe passie? Bespreek op tijd met je kind wat hij of zij wil gaan doen en speel daar dan ook op tijd op in (opzeggen van de oude club, aanmelden bij de nieuwe). Op school worden wellicht ook weer wat buitenschoolse activiteiten georganiseerd, ook altijd leuk om je kind kennis te laten maken met een (voor haar/hem) nieuwe sport of hobby.

[STAP stap=”4″]

Stel het allemaal niet uit

Nieuwe gymschoenen voor je kind. Een goede rugzak. Nieuwe lunchtrommel en dito drinkbeker. Haal alles op tijd in huis. Niet alleen omdat je dan nog genoeg keuze hebt (en niet hoeft te graaien in een uitverkoopbak waar natuurlijk geen matching drinkbeker van Finding Dory meer inzit), maar ook omdat het gewoon fijn is om er niet op de eerste schooldag achter te komen dat je dingen vergeten bent. Je zal niet de eerste zijn, maar het helpt niet echt mee aan een relaxed begin. Zeker niet voor je kind!

[STAP stap=”5″]

Houd het de eerste week rustig

Je kind krijgt enorm veel nieuwe indrukken, ga maar na: een nieuwe klas (misschien zelfs wel een nieuwe school), een nieuwe leerkracht, misschien wat nieuwe klasgenootjes en vooral veel nieuwe lesstof. Probeer het schema buiten school daarom zo rustig mogelijk te houden die eerste week. Maak pas een week later speeldates en bekijk samen met je kind zijn agenda. Krijgt je kind (voor het eerst) huiswerk? Wen eraan om het ‘m meteen te laten maken bij thuiskomst. Heel fijn als dat niet meer ‘s avonds nog moet.

En verder is het gewoon een kwestie van een soepele ochtendroutine invoeren. Easy does it. Ahum. Ik weet als geen ander dat het niet zo easy is als het lijkt. Maar toch. Ik ga een poging doen en maak mezelf wijs dat de kinderen af en toe laten ontbijten met chocolade cruesli heel retro is en ik ga mezelf niet pijnigen als ik bepaalde tactieken uit de kast moet halen om m’n jongens zover te krijgen dat ze op tijd doen wat ze moeten doen (uit bed komen, douchen, aankleden, eten, tanden poetsen en naar school gaan). De psychologische schade die je als kind oploopt doordat je moeder schreeuwt dat je moet opschieten, terwijl ze je ondertussen onder lichte dwang richting douche sleept, is vast wel te verwaarlozen. Toch?

Heb jij nog tips over hoe het zomerritme van je af te schudden? Deel ze hier.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik kan nog niet aan het idee wennen dat m’n kinderen zelf op hun fiets het verkeer moeten trotseren om naar school te gaan. Doodeng. Dan deze kinderen; wat sommigen van hen moeten doorstaan om op school te komen, is de overtreffende trap van eng…

Reageer op artikel:
Survival guide voor moeders: zo schud jij het zomerritme van je af (en van je gezin)
Sluiten