Synthetische oxycotine vergroot volgens dit onderzoek de kans op postnatale depressie

In sommige gevallen kan het medisch noodzakelijk zijn om de zwangerschap in te leiden, of om weeënopwekkers te geven. Bijvoorbeeld omdat de bevalling niet uit zichzelf begint, of omdat de ontsluiting niet vordert. In zo’n geval krijgt de aanstaande moeder onder andere syntetische oxycotine toegediend. Maar volgens dit onderzoek kan die oxycotine de kans op angst en depressie bij de moeder verhogen.

Oxycotine ken je misschien ook wel als het knuffelhormoon, dat komt omdat we dat hormoon van nature aanmaken bij intimiteit, zoals knuffelen. Oxycotine speelt ook een belangrijke rol tijdens de zwangerschap en bevalling. Zo zorgt het voor het samentrekken (en dus de ontsluiting) van de baarmoeder. En stimuleert het de borstvoeding.

Synthetische oxyotine

Naast dat je van nature oxycotine aanmaakt kun je dus tijdens de bevalling ook synthetische oxycotine toegediend krijgen. Dit helpt om de weeeën op te wekken en daarmee de bevalling te versnellen. Fijn en in veel gevallen belangrijk. Toch zit er volgens onderzoekers ook een keerzijde aan.

Deze onderzoekers hebben in een studie gekeken naar de relatie tussen het toedienen van synthetische oxytocine tijdens of direct na de bevalling en het optreden van depressies en angststoornissen in het eerste jaar na de bevalling. De opvallende conclusie is dat het toedienen van oxytocine de kans op depressie en angst in het eerste jaar na de geboorte vergroot.

Voor dit onderzoek vergeleken zij een groep vrouwen die tijdens of na de bevalling géén synthetische oxycotine toegediend kregen. Met een groep vrouwen die wél oxycotine toegediend kregen. Daarbij is gekeken of zij in het eerste jaar na de bevalling gediagnostiseerd zijn met depressie en/of angst, of hier medicatie voor voorgeschreven hebben gekregen.

Verhoogde kans op depressie

Daarnaast werd er onderscheid gemaakt tussen vrouwen die al een voorgeschiedenis hadden met depressie of angst, en vrouwen die dit niet hadden. De onderzoekers concluderen dat de kans op depressie en/of angst na de bevalling voor beide groepen groter is als zij synthetische oxycotine toegediend kregen. Voor vrouwen met een voorgeschiedenis met angst en depressie werd de kans met 36% vergroot. En voor vrouwen die nog nooit eerder waren gediagnosticeerd met angst of depressie werd de kans vergroot met 32%.

Oestrogeendominantie? 6x voeding om je hormonen in balans te brengen

Reageer op artikel:
Synthetische oxycotine vergroot volgens dit onderzoek de kans op postnatale depressie
Sluiten