Dit zijn taal-mijlpalen van kids, en zo kun je hen helpen verder te leren
Je kleintje die voor het eerste ‘mama’ of ‘papa’ zegt – na heel lang alleen maar te hebben gebrabbeld – laten we eerlijk zijn: dat is toch best wel een mijlpaal
Het vermogen van je kleintje om te praten begint niet met de eerste herkenbare woorden, zoals mama en papa die worden uitgesproken, maar veel eerder. Het leren van de taal begint al vanaf het moment dat je kleine geboren is.
Taal beheersen vanaf geboorte
Je baby begint de taal te beheersen door alleen al het horen van verschillende geluiden – zoals je stem. Dit leren ze al in de eerste week van het leven. Vanaf 2 maanden beginnen ze met ‘cooing‘, waarna ze rond de 3 maanden beginnen te focussen op gesprekken en vanaf 4-6 maanden beginnen met brabbelen.
Schattige taal
Deze geluidjes en gebrabbel zijn ongelooflijk schattig, maar het is belangrijk om dit ook als mijlpalen te zien als het gaat om de ontwikkeling van babytaal. De eerste maanden en jaren voorafgaand aan het eerste woord van je baby zijn belangrijke pijlers in zijn toekomstige taalvaardigheid, wijst onderzoek uit. Het is nooit te vroeg om je kind te helpen in het leren van communiceren.
Hoe je kunt helpen
Klaar om je kleintje te helpen een spraakbasis op te bouwen die een leven lang meegaat? De eerste vuistregel is door te praten met je baby, heel veel praten. Zelfs in fasen waarin je kleintje nog niet veel terugzegt, is het ontzettend belangrijk om te beseffen dat je kleine kan begrijpen welke woorden hij hoort. Vertel je kleintje wat je aan het doen bent, wat je van plan bent te gaan doen, en noem maar op. Het helpt hem vertrouwt te raken met woorden en geluiden.
Maar gebruik ook boeken en muziek. Kinderen houden ervan om voorgelezen te worden, op welke leeftijd dan ook. Begin met een voorlees-routine, dit is een goede manier om een liefde voor woorden op te bouwen. Muziek kan daarnaast ook helpen dat ze woorden herkennen en begrijpen.
Een gesprek hoort natuurlijk een tweerichtingsverkeer te zijn: luisteren naar de pogingen van je kind om taal te gebruiken is daarom ook belangrijk. Het helpt een vertrouwensrelatie op te bouwen. Je kunt ook letten op andere signalen van communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Als je die signalen begrijpt kun je goed reageren op de woorden van je kleintje.
Belangrijke mijlpalen op taal gebied
Zoals elke ontwikkelingsmijlpaal bij kids, zullen taalvaardigheden van elk kind in een eigen tempo groeien. Rond een leeftijd van 1 jaar, zal je kind taalbegrip hebben en mogelijk een of twee ‘woorden’ hebben die ‘ie veel zegt. Na 15 maanden gebruiken kleintjes tot ongeveer 10 woorden en kunnen ze wat commando’s van ouders begrijpen.
Ingewikkeldere instructies worden rond een leeftijd van 18 maanden begrepen, dan herkent je kleine ook namen van degenen die het dichtstbij hem staan. Over het algemeen hebben kindjes rond 2 jaar ongeveer 100 woorden: dan begint je kind ook met het aantonen van het vermogen om eigen eenvoudige zinnen te maken. En of course, ik ben 2 en ik zeg nee hoort hier ook bij.
Als je kind ongeveer drie jaar is, bevat zijn woordenschat ongeveer 300 woorden en is ‘ie in staat om – een soort van – gesprekken te voeren met mensen om hem heen.