Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 21 jul 2017

Zo maak je je telefoon en tablet in 4 stappen kidsproof

Ze kunnen bijna eerder swipen dan praten. En toegegeven, het is soms wel relaxt om je kind even zoet te houden met een filmpje of spelletje. Zeker tijdens de zomervakantie of die lange autorit naar jullie vakantiebestemming, toch? Maar dan is het wel zo fijn om ‘m snel in een speciale ‘kids modus’ te kunnen zetten.

Kindvriendelijke instellingen

Je smartphone is soms een handig speeltje dat je eigenlijk altijd wel bij je hebt. Maar je wil natuurlijk voorkomen dat je kind tijdens het swipen onverwachte aankopen doet in de App Store of voor €100,- aan tomaten koopt in het boerderij spel. Daarvoor bestaan handige, kindvriendelijke instellingen.

Zo maak je je iPad en iPhone veilig voor je kind:

1. Toegangsbeveiliging

Beveilig je telefoon en tablet sowieso met een wachtwoord, ook al is het een open deur. Zo kan je kind niet zonder jouw toestemming de apparaten gebruiken. Dit doe je in Instellingen > Algemeen > Codeslot > Zet code aan.

Stel ook een extra wachtwoord in voor de app store, om ongewenste aankopen en app downloads te voorkomen. Ga naar Instellingen > [je naam] > iTunes en App Store. Heb je een oudere versie van iOS? Ga dan naar Instellingen > iTunes en App Store. Kies vervolgens voor Wachtwoordinstellingen.

2. Social media afschermen

Hier is een handige speciale app voor: Ourpad. Die schermt je sociale netwerken apart af met een wachtwoord. Je hebt zo met meerdere personen toegang tot de mobiele websites van de sociale netwerken. Hierdoor gebruik je de apps niet meer, maar doe je al je sociale zaken via Ourpad (scheelt ook een hoop geheugen en MB’s).

Lees ook: Is mijn baby verslaafd aan de iPad?

3. App toegang filteren

Via een speciale beperking kun je selecteren tot welke apps je kind toegang mag hebben. Ook kun je het installeren en kopen van apps sturen of onmogelijk maken en ook in-app aankopen blokkeren. Die beperkingen stel je zo in: Instellingen > Algemeen > Beperkingen > Schakel beperkingen in.

Ook kun je met de app Mobicip aangeven welke apps en sites je kind wel/niet mag openen. Veel instellingen zijn al voorgeprogrammeerd, je hoeft dan alleen de leeftijdsgrens in te vullen.

Deze app kan ook YouTube filteren. Je moet je YouTube app dan deactiveren, zodat Mobicip controle heeft over de webversie van YouTube. Het gebruiksgemak is dan iets minder, maar je weet wel zeker dat je kind alleen verantwoorde content te zien krijgt.

Met Kids Place (Android) is het andersom. Hier creëer je als ouder een omgeving waar dan alleen de apps staan die jij hebt geselecteerd. Iets vriendelijker misschien.

4. Tijdslot

Vind je kind het moeilijk om zich aan jullie afgesproken tijd te houden of weigert ‘ie naar je te luisteren? Een tijdslot op de tablet kan dan prima helpen. Dat kan met de Screen Time app (zelfs met ‘avondklok’-functie). Zo kun je per app instellen hoelang die gebruikt mag worden.

Leg de tablet of je telefoon in ieder geval niet in het zicht. Als hij er echt om vraagt, kun je hem ook afleiden met iets anders, buitenspelen of samen koekjes bakken.

Is je kind iets ouder? Z’n telefoon mee naar bed laten nemen is een nog slechter idee dan je dacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mijn Kind Online,

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo maak je je telefoon en tablet in 4 stappen kidsproof
Sluiten