Dit is waarom je een tandenborstel nooit zou moeten delen met iemand anders

Uh-uh, je poetst elke dag netjes twee keer je tanden, omdat je weet dat je ze op die manier schoon houdt. Maar heb je weleens nagedacht over de hygiëne van je tandenborstel zelf? Die is namelijk een stuk smeriger dan je in eerste instantie denkt.

Tandenborstel delen

Volgens onderzoek van O2 Mobile Life Report delen millennials hun tandenborstel liever met elkaar dan dat ze hun smartphone uitlenen aan een vriend of vriendin. Zeker negen procent van de deelnemers van het onderzoek leent zijn of haar tandenborstel regelmatig uit aan een vriend of vriendin.

Heel smerig

Stel je even voor: vlak voordat je naar bed gaat poets je alle bacteriën van je tanden die zich in de loop van de dag in je mond hebben verzameld. Daarna spoel je ‘m snel af met water en zet je je natte tandenborstel weer terug op het plekje bij je wastafel en laat je ‘m daar staan tot de volgende poetsbeurt. De plek waar alle bacteriën die je die dag (en de rest van de dagen daarvoor) zich elke dag een beetje meer vermenigvuldigen. De kans is groot dat je intussen al bent opgestaan om naar de supermarkt te rennen voor een nieuwe tandenborstel. Wacht in dat geval nog even: er is meer.

LEES OOK: 11 smerige dingen die elke vrouw doet (en jij dus ook)

Gore feitjes

Er zijn namelijk mensen die andermans tandenborstel lenen. Dat doe je uiteraard alleen als je niet vies bent van de ander en als het ding er op z’n minst schoon uitziet. Uitziet, inderdaad, want écht schoon is hij niet. Feitje: wanneer jij je tanden met de borstel van een ander poetst, ben je in feite zijn of haar etensresten door je eigen mond aan het verspreiden. Ander feitje: uit onderzoek is gebleken dat in zestig procent van de tandenborstels poepbacteriën leven. We hoeven volgens mij niet uit te leggen wat je nog meer van die ander in je mond krijgt.

Goed nieuws

Je hoeft je tanden echt niet te poetsen met een smerige tandenborstel. Volgens verschillende onderzoeken is het gezond om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen voor een nieuw exemplaar, om op die manier de ergste bacteriën te vermijden. Daarnaast is het zaak om hem altijd af te drogen na een poetsbeurt en hem op een schone, droge plek te bewaren (liefst niet in de buurt van een toilet, vanwege rondspetterende bacterien die je niet op je tandenborstel wil hebben).

True, true: 9 smerige dingen die bijna alle stellen doen

EliteDaily

Reageer op artikel:
Dit is waarom je een tandenborstel nooit zou moeten delen met iemand anders
Sluiten