Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 29 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen tegen tandenknarsen bij kinderen?

Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd en wordt zowel door volwassenen als kinderen gedaan. Waar komt het door, is het gevaarlijk en wat kun je ertegen doen?

Naar schatting heeft 1 op de 5 kinderen last van tandenknarsen, zowel jongens als meisjes. Dat is als de ouders het gehoord of gezien hebben, want kinderen hebben zelf vaak niet door dat ze het doen. Bij kinderen komt tandenknarsen het meest voor tussen hun derde en twaalfde levensjaar, daarna neemt het knarsen vaak vanzelf af. Sommige kinderen beginnen er echter al mee zodra de eerste boven- en ondertanden in beeld zijn.

Wat gebeurt er precies bij tandenknarsen?

De boven- en ondertanden worden over elkaar heen geschuurd – soms licht, soms best wel krachtig. Meestal gebeurt het knarsen ‘s nachts onbewust tijdens het slapen, maar er zijn ook kinderen die het overdag doen. In dat geval is het veel meer een bewuste bezigheid, vaak als gevolg van gevoelens van boosheid of onmacht. Tandenknarsen is een gewoonte – of een tic, zo je wil – die vaak gekoppeld is aan spanning.

5 manieren om het tandenpoetsen leuker te maken voor je kind

Waardoor wordt het tandenknarsen veroorzaakt?

Op die vraag bestaat helaas geen eenduidig antwoord. Het lijkt een combinatie van factoren te zijn, waaronder veranderingen in de hersenen, spanning en stress. Zoals gezegd is knarsen voor sommige kinderen (en volwassenen) een manier om spanning kwijt te raken. Het kan ook komen doordat tanden niet goed op elkaar aansluiten. Tenslotte speelt ook aanleg een rol: als een van de ouders knarst, is de kans groter dat een kind er ook last van heeft.

Is tandenknarsen gevaarlijk voor het gebit?

In principe niet, mits het niet heel extreem gebeurt. Als je ziet dat tandvlees of tandglazuur aangetast wordt of als er stukjes van tanden of kiezen afbreken, dan is het heel verstandig langs de tandarts te gaan.

Andere klachten

Meestal groeien kinderen vanzelf over het tandenknarsen heen zonder dat hun gebit er echt schade door oploopt. Daarnaast kan tandenknarsen, vooral door de druk op de kaken, leiden tot hoofdpijn, kaakpijn, oorpijn en pijn in de nek en/of schouders.

Wat kun je zelf doen tegen tandenknarsen?

Er zijn een paar dingen die je kunt inzetten die in meer en mindere mate effectief werken tegen tandenknarsen. Een ‘simpele’ manier is proberen de spanning van een kind voor het slapen gaan zoveel mogelijk weg te nemen, bijvoorbeeld door een verhaaltje voorlezen, een warm bad te nemen, nog even wat te kletsen (vooral over dingen die wellicht spanning opleveren) – alles om eventuele spanning die in de loop van de dag opgebouwd is zoveel mogelijk weg te nemen.

Naar de tandarts

Wanneer het knarsen gebeurt doordat tanden niet goed aansluiten of een ander probleem met het gebit, dan kan de tandarts met een goede oplossing komen in de vorm van een beugel of een bitje.

5 manieren om het tandenpoetsen leuker te maken voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kinderkwaaltjes medischonline

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.