Redactie
Redactie Partnerbijdrage 10 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo creëer je momentjes voor jezelf tijdens een hectische dag

Een momentje voor jezelf: het schiet er al snel bij in deze tijden. Velen van ons werken vanuit huis en combineren dit met een gezin met jonge kinderen. Annemarie besloot daarom twee weken lang heel bewust meer tijd voor zichzelf te nemen. Dat deed ze tijdens de dagelijkse dingen, zoals koken, douchen en tandenpoetsen.

Meer uren in een dag, ik roep regelmatig dat ik die nodig heb. Want met een druk bestaan als freelance journalist en drie jonge kinderen in huis blijft er weinig tijd over. Je hoort mij niet klagen: ik weet dat dit de tropenjaren zijn en als ze voorbij zijn, mis ik ze vast weer. Maar ik vind het soms wel jammer dat de dagen zo snel lijken te gaan. Daarom begon ik aan een missie: kleine momentjes voor mezelf inbouwen zonder dat ik daar veel meer uren voor nodig heb. Klinkt goed toch?

Van moetje naar momentje

Het begon met het douchen. Nou ja, niet met het douchen zelf, want het is natuurlijk niet echt duurzaam om langer onder de douche te gaan staan. Wat ik wel deed: de scrub en de bodylotion die nog in de cadeauverpakking ergens onderin een kast lagen op grijpafstand leggen. Zodat ik nu af en toe wel mijn lijf onder de douche een scrubbeurt geef (even het water uitzetten tijdens het insmeren, is trouwens duurzamer dan de kraan maar laten lopen) en mezelf na een douchebeurt lekker insmeer.

Dat deed ik namelijk nog zelden sinds ik moeder ben, terwijl het me juist een heerlijk gevoel geeft om even alle aandacht op mijn eigen lijf te richten. Misschien iets kleins, maar zó nodig als je de rest van de dag goed wil functioneren.

Tandenpoetsen

Dan tandenpoetsen. Dit is typisch iets waarvan je weet dat het goed is voor je om het met aandacht en beleid te doen, maar wat je uiteindelijk toch even snel snel snel doet. Ik sla het nooit over, maar het is wel vaak meer een moetje dan een momentje. En dat terwijl ik mijn kinderen wel vertel over de ‘2-minutenregel’ en elke dag zorgvuldig alle tandjes napoets.

Uit onderzoek van Parodontax blijkt dat ik niet de enige ben. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse vrouwen neemt soms (te) weinig tijd om de volle aandacht bij het tandenpoetsen te houden. Dat terwijl 91 procent aangeeft een gezonde mond wel heel belangrijk te vinden. En terecht. Uit ander onderzoek blijkt namelijk ook dat mensen die goed tandenpoetsen minder risico lopen op hartproblemen.

Gladder en schoner

Ik besluit hier dus ook een ‘momentje’ van te maken. Wel met mijn telefoon erbij, maar dan niet meer om te scrollen tijdens het poetsen maar om de 2 minuten te timen. De podcast ‘Brush en Breathe’ helpt daarbij: ik kom in 2 minuten tot rust door me op mijn ademhaling te focussen. Ik gebruik de tijd om mijn borstel met mijn volle aandacht langs alle tanden en kiezen te laten gaan.

Dat doe ik met de nieuwe smaak Herbal Twist – Ginger & Mint van Parodontax en eerlijk is eerlijk, dat is even wennen als je normaal een menthol-tandpasta gebruikt. De eerste dagen vind ik het gewoon moeilijk om de 2 minuten vol te maken, omdat de smaak zo anders is. Zouter. De stimulans om door te zetten, zit ‘m in het gevoel dat mijn tanden gladder en schoner zijn. Zou dit nu liggen aan de tijd en aandacht die ik eraan besteed of toch aan de tandpasta?

Werkt het?

Na een ruime week begint het een beetje te wennen. Gek hoe dat dan toch werkt, dat je ineens 2 minuten hebt gepoetst zonder dat je – verlangend naar het einde – op de timer hebt gekeken. Maar lekker vind ik het nog niet. Toevallig moet ik de week erop naar de tandarts en die vindt dat mijn tandvlees er rustiger uitziet dan de vorige keer. Zou dat al kunnen na een kleine twee weken zorgvuldiger poetsen met Parodontax?

De tandarts heeft er geen onderzoek naar gedaan en promoot geen merken, maar zegt wel dat ze voor haar gevoel gezonder tandvlees ziet bij de mensen in haar praktijk die poetsen met dit tandpastamerk. Grappig genoeg merk ik na twee weken dat ik echt wel gewend raak aan de smaak en aan het poetsmomentje. Het kost me vrijwel geen moeite meer om het vol te houden en vooral het gevoel van gladde tanden na het poetsen maakt dat ik hier graag mee wil doorgaan.

Aan het aanrecht

Last but not least nog het moment voor mezelf dat intussen mijn grootste favoriet is geworden: koken. Hoewel dat juist het moment is waarop de kinderen allemaal televisie kijken of op de tablet een spelletje doen, voelde het toch niet heel erg als ontspannen voor deze mama.

Koken is leuk, maar het moment komt als je kinderen hebt op de eerste plaats altijd te vroeg. Eind van de middag kan ik wel andere leuke dingen bedenken in plaats van aan het aanrecht staan. En op de tweede plaats weet je bij voorbaat al dat er minstens eentje over de maaltijd gaat zeuren. Dat werkt niet echt motiverend.

Koken met oortjes in

Maar nu kan zelfs het hele kookmoment me niet lang genoeg duren. Sinds kort luister ik namelijk naar een podcast terwijl ik de spaghetti in het kokende water laat glijden en de tomaten voor de saus snijd. En ik vind het heerlijk! Mijn favoriete genre is Engelstalige true crime. Maar soms kies ik bewust een veel luchtiger genre of in elk geval Nederlands gesproken. Ik ben tenslotte aan het koken en de kinderen zijn niet gegarandeerd een half uur stil. Het is dus fijn als ik het ook nog kan volgen na zo’n korte interruptie. Gelukkig zien mijn kinderen – en man – intussen ook wel aan de pods in mijn oren: mama is nu alleen beschikbaar voor zeer dringende vragen!

Die pods houd ik nu standaard in tijdens mijn dagelijks poetsmomentjes voor de ‘Brush en Breathe’ podcast. Inmiddels is het een ritueel om mijn dag zo af te sluiten. Op mijn gemakje tandenpoetsen en even later stap ik helemaal zen mijn bed. Laat die hectiek maar weer komen de volgende ochtend!

Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2020 GSK or licensor. GSK Consumer Healthcare B.V. PM-NL-PAD-20-00028. KOAG/KAG: 309-0620-2065


In samenwerking met Parodontax

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo creëer je momentjes voor jezelf tijdens een hectische dag
Sluiten