Tandpasta op je puist doen: helpt dat nou echt of is het een fabel?

Zodra er een pukkeltje op komst was en ik wilde dat-ie snel weg zou gaan, zei mijn moeder altijd dat ik er een stippie tandpasta op kon smeren. Dan droogt de pukkel in kwestie uit en is het binnen no-time weg. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wat doet tandpasta op je puistje nou echt?

Nou, hou je vast: het zorgt er eigenlijk voor dat de acne erger wordt. Alles wat je niet wilde, dus! Zo zit het:

Tandpasta op puist doen

Door tandpasta kan de huid rondom je puist uitdrogen, irritatie veroorzaken en weer zorgen voor nieuwe puistjes. Die nieuwe puistjes zijn weer de gevolgen van de extra bacteriën die op je huid zitten. Dermatoloog dr. Douglas Altchek vertelt hoe het zit: puistjes groeien wanneer talg zich vermengt met dode huidcellen en een porie verstopt. De porie zal ontsteken zodra bacteriën opbloeien en zich vermenigvuldigen. De porie wordt dan rood en opgezwollen. De dermatoloog vindt het overigens geen gek idee dat er veel mensen zijn die naar tandpasta grijpen. Tandpasta bevat namelijk waterstofperoxide en baking soda, twee ingrediënten die er inderdaad voor zorgen dat je puist uit zal drogen. Máár de concentratie van die ingrediënten is veel te hard voor het gezicht. Bovendien bevatten tandpasta’s vaak nog pepermunt of groene munt. Menthol maakt weer deel uit van de alcoholfamilie en kan ervoor zorgen dat je huid gaat irriteren, waardoor er weer een ontsteking zal instaan.

Wat je wél moet doen? Je puist vooral met rust laten (moeilijk, we weten het). Producetn met benzoylperoxide en salicylzuur kunnen een goede werking hebben bij acne.

Wat dacht je trouwens van cola drinken als je buikpijn hebt of misselijk bent? Helpt dat echt of is het een fabel? Je leest het hier

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Tandpasta op je puist doen: helpt dat nou echt of is het een fabel?
Sluiten