Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 28 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Tandpasta op je puist doen: helpt dat nou echt of is het een fabel?

Tandpasta op je puist smeren: volgens sommigen helpt ‘t je onzuiverheden als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wat doet tandpasta op je puistje nou echt?

Nou, houd je vast: het zorgt er eigenlijk voor dat de acne erger wordt. Alles wat je niet wilde, dus! We vertellen hoe het zit.

Tandpasta op puist doen

Door tandpasta kan de huid rondom je puist uitdrogen, irritatie veroorzaken en weer zorgen voor nieuwe puistjes. Die nieuwe puistjes zijn weer de gevolgen van de extra bacteriën die op je huid zitten. Dermatoloog dr. Douglas Altchek vertelt hoe het zit: puistjes groeien wanneer talg zich vermengt met dode huidcellen en een porie verstopt. De porie zal ontsteken zodra bacteriën opbloeien en zich vermenigvuldigen. De porie wordt dan rood en opgezwollen.

De dermatoloog vindt het overigens geen gek idee dat er veel mensen zijn die naar tandpasta grijpen. Tandpasta bevat namelijk waterstofperoxide en baking soda, twee ingrediënten die er inderdaad voor zorgen dat je puist uit zal drogen.

Máár de concentratie van die ingrediënten is veel te hard voor het gezicht. Bovendien bevatten tandpasta’s vaak nog pepermunt of groene munt. Menthol maakt weer deel uit van de alcoholfamilie en kan ervoor zorgen dat je huid gaat irriteren, waardoor er weer een ontsteking zal instaan.

Wat wél doen?

Wat je wél moet doen? Je puist vooral met rust laten (moeilijk, we weten het). Producten met benzoylperoxide en salicylzuur kunnen een goede werking hebben bij acne.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Tandpasta op je puist doen: helpt dat nou echt of is het een fabel?
Sluiten