Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 14 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Een tandvleesontsteking: zo herken je het én kun je het in vervolg voorkomen

Zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlanders heeft last van ernstige tandvleesontsteking, daarnaast heeft zo’n 50% enige vorm van tandvleesontsteking. Het lastige aan ontstoken tandvlees is dat het vaak maar weinig klachten geeft, daardoor hebben veel mensen niet door dat ze een tandvleesontsteking hebben. En dát brengt weer risico’s met zich mee.

Hoe zorg je ervoor dat je geen ontsteking aan je tandvlees krijgt? En hoe kun je het herkennen? Wij zochten het voor je uit:

Symptomen tandvleesontsteking

Als je tandvlees rood of gezwollen is, kan het duiden op een ontsteking. Ook wanneer je tandvlees begint te bloeden bij een aanraking, of dat nou tijdens het poetsen, eten of aanraken is: het kan duiden op een tandvleesontsteking. Daarnaast kan je last hebben van een typische mondgeur (die meestal niet al te fris is), dat komt door bacteriën die de ontsteking veroorzaken.

LEES OOK: Van A tot K: Waar zijn al die vitamines eigenlijk goed voor?

Hoe ontstaat het?

Het zal je vast niet verbazen, maar je tandvlees kan gaan ontsteken door onvoldoende mondhygiëne. Als je niet genoeg poetst en flost kan er tandplak achterblijven op de tanden en kiezen. Dit tandplak bestaat weer uit bacteriën en voedselresten, de bacteriën kunnen een ontsteking aan je tandvlees veroorzaken.

Omdat tandvleesontsteking niet altijd klachten met zich meebrengt, kan het zijn dat je het niet eens door hebt. Daardoor wordt de ontsteking steeds erger en dat kan enkele gevolgen hebben – in het ergste geval kan je zelfs een tand of kies verliezen. Daarnaast kan ernstige tandvleesontsteking andere ziekten beïnvloeden. De bacteriën in je mond produceren namelijk giftige stoffen en dit kan weer in je bloedbaan terechtkomen. Er bestaan bijvoorbeeld relaties tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten, vroeggeboorte tijdens de zwangerschap, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

LEES OOK: Last van pijnlijke aften? Dit DIY mondwater verricht wonderen!

Heb je het idee dat je tandvlees ontstoken is? Dan kun je het beste naar de tandarts, mondhygiënist of (in ernstige gevallen) naar de paradentist.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt een tandvleesontsteking voorkomen door goede mondhygiëne. Een beginnende ontsteking is bijvoorbeeld te verhelpen door zo’n twee tot driemaal daags te poetsen en gebruik te maken van flosdraad of tandenstokers.

Gratis screenings 16 mei

Op 16 mei is het Dag van het Tandvlees: een dag om meer aandacht te vragen voor de gezondheid van het tandvlees. Op deze dag stellen zo’n 100 parodontologie-, tandarts en mondhygiënistenpraktijken hun deuren open voor een gratis (!) screening van het tandvlees. Tijdens dit moment krijg je ook meer informatie over tandvlees, gingivitis (een beginnende tandvleesontsteking) en parodontitis (een tandvleesontsteking). Hoe ziet zo’n screening eruit? Ze zullen de ruimte tussen de tand en het tandvlees opmeten om te beoordelen of het tandvlees gezond of ontstoken is. Ook kan er worden gekeken hoe ernstig de ontsteking is.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een tandvleesontsteking: zo herken je het én kun je het in vervolg voorkomen
Sluiten