Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 21 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe weet je of je (onbewust) te hoge verwachtingen van je peuter hebt?

Volgens Amerikaans onderzoek heeft meer dan de helft van de moeders vaak te hoge verwachtingen van hun kind. Ze voelden onder andere de druk om de belangrijkste mijlpalen met hun peuter zo snel mogelijk te bereiken, zodat ander moeders geen kritiek op ze zullen hebben. Ai.

Als je peuter een crisismoment heeft omdat hij niet nóg een koekje mag en er vervolgens zo lang over door kan gaan dat je bijna gek wordt, vergeet je af en toe dat hij pas drie is. En dat het koekjesprobleem voor hem dus gewoon een erg groot probleem is. Je kunt niet altijd van je kind verwachten dat hij als een volwassene zal reageren en controle heeft over zichzelf. Daar is-ie namelijk nog lang niet.

Geef hem de tijd

Natuurlijk wil je het liefst dat je kind zijn emoties zo snel mogelijk onder controle heeft, snel zindelijk is (zonder ongelukjes), al zijn speelgoed deelt, iedere nacht doorslaapt en netjes ‘dankjewel’ zegt als hem iets wordt aangeboden. Maar dit is vaak niet helemaal realistisch in het tijdsbestek dat jij voor ogen hebt. Als je (onbewust) te veel van je kind verwacht, stelt hij je eigenlijk constant teleur. Je gaat hierdoor vaker gefrustreerd en boos reageren, wat allemaal niet erg best is voor zijn ontwikkeling.

Geduld

Volgens de onderzoekers moet je als ouders de eerste jaren echt zien als een tijd waarin je kind veel leert, niet als een tijd waarin je hem moet straffen. Leren gaat met vallen en opstaan en natuurlijk is het vervelend als je kind een scène schopt, maar wees niet te hard voor hem. Wanneer je realistische verwachtingen hebt van de capaciteiten van je kind, kun je zijn gedrag op een effectieve manier sturen, zonder boos op ‘m te worden. Het onder controle houden van je eigen emoties als je kind boos of verdrietig is is lastig, maar je geeft zo wel het goede voorbeeld.

Realistische verwachtingen

Verwachtingen hebben van je kind is natuurlijk niet helemaal uit den boze, maar op deze manieren pak je het het beste aan.
1. Schep verwachtingen, maar zorg dat deze realistisch zijn. Te lage verwachtingen stellen kan ervoor zorgen dat je kind denkt dat je een lage dunk hebt van zijn vaardigheden, ook niet de bedoeling natuurlijk. Je mag dus best laten weten dat je hoge verwachtingen hebt, maar maak het haalbaar.

2. Laat je kind weten dat je er vertrouwen in hebt dat hij aan je verwachtingen kan voldoen. Zo weet hij dat je ze niet voor niets stelt en zal hij z’n best doen om mama trots te maken. En oja, je geeft hem zelfvertrouwen.

3. Help je kind om aan de verwachtingen te voldoen. Sommige taken zijn gewoon wat lastiger voor een kind, dus een beetje hulp kunnen ze goed gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme