Mensen die altijd te laat komen zijn succesvoller én leven langer

Algemeen Redactie 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Eerder bewees onderzoek dat mensen die altijd te laat komen daar niks aan kunnen doen. Waarmee laatkomers vanaf dat moment altijd een excuus hadden. Dat is nu niet eens meer nodig, want te laat komen is vanaf nu de way to go: je wordt er namelijk succesvoller van én je leeft langer, claimt onderzoek.

We zeggen niet dat dat oké is, maar stellen simpelweg vast dat dat zo is.

Altijd te laat

Mensen die vaak te laat komen, voelen zich minder vaak gestrest. Immers, als je bijna altijd te laat bent, vervaagt ook het gevoel je daarvoor te moeten excuseren, evenals het idee dat het niet netjes is om te laat te komen. Zo van: ‘ze weten nu toch wel dat ik altijd te laat ben, men verwacht dit van me’

Stressvrij leven = gezond(er) leven

Door het niet voelen van die gejaagdheid, ervaren laatkomers niet die ene factor waar zoveel andere mensen last van hebben: stress. Stress is vandaag de dag een van de grootste gezondheidsklachten van (jong)volwassenen. Stressvrij leven betekent langer leven.

Optimisme + creativiteit + analytisch vermogen = succes

Daarnaast zijn laatkomers vaak optimistische, hele creatieve mensen die graag en goed out-of-the-box kunnen denken, luidt een van de andere onderzoeksresultaten. Ze zijn in staat het bredere plaatje te zien. Onder meer dit soort eigenschappen – positieve mindset, creativiteit en analytisch sterk – maakt dat laatkomers vaak meer succes hebben in en op hun werk dan mensen die op tijd komen.

Te laat komen door onrealistisch tijdsbesef

We zeiden het al eerder: laatkomers kunnen er zelf vaak niks aan doen dat ze stelselmatig het afgesproken tijdstip niet halen. Ze hebben nou eenmaal een onrealistisch tijdsbesef, waardoor ze niet in staat zijn goed in te schatten hoe lang (of kort) tijd daadwerkelijk duurt.

Type A versus type B

Zo zijn mensen in te schalen in twee groepen: type A en type B. Groep A kan een goede inschatting maken van tijd, type B denkt dat tijd langer duurt dan in werkelijkheid zo is. Door middel van een experiment werd de groepen gevraagd aan te geven wanneer ze dachten dat een minuut voorbij was. Groep A deed dat vrij nauwkeurig; bij 58 seconden gaven ze aan dat de minuut volgens hen voorbij moest zijn. Bij groep B was dat aanzienlijk trager: zij hadden gemiddeld rond seconde 77 pas het idee dat de minuut verstreken was.

Multitasken

Daardoor denk je vaak dat je nog ‘wel even langs de supermarkt kan voordat je moeder op de stoep staat’, ‘nog even een rondje kan rennen voordat de kinderen opgehaald moeten worden’ of ‘die opdracht heus wel voor vijf uur afgerond is’. Niet dus.

En dus…

Echter, de combinatie van de gedachte dat je meer in een dag kan doen dan je daadwerkelijk kunt (en het zelfvertrouwen dat daaruit spreekt) en het talent voor multitasken dat laatkomers vaak hebben, is de sleutel tot succes, zo stelt het onderzoek. En daarom worden laatkomers ‘later’ dus succesvoller.

Voel je vooral niet bezwaard dit bericht door te sturen naar je werkgever en/of collega’s.

Hoe ga je om met de vriendin die al-tijd afzegt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Tab

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme