Redactie
Redactie Persoonlijk 24 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

6 x tips om mensen die te veel praten subtiel de mond te snoeren

Praten is gezellig. Over wat je meemaakt, wat je denkt, droomt, hoopt en vindt. Maar er is ook zoiets als te veel praten. Knappe jongen of meisje die erin slaagt een veelprater de mond te snoeren zonder dat deze beledigd is. Hoe dat wél kan, is voer voor wetenschappers.

Ik hoop van ganser harte dat de vriend dit niet leest. Want, ontkennen is zinloos, zelf ben ik niet vies van praten. Lees: ik ben niet vies van te veel praten. En ook ik vind het behoorlijk irritant als hij mij duidelijk maakt dat ‘ie daar even geen behoefte (meer) aan heeft. Het is een vak op zich: omgaan met iemand die (te) veel praat.

Bonje waiting to happen

Nog lastiger is het wanneer je buitenshuis te maken hebt met een veelpratende collega, baas, buurvrouw of schoonmoeder. Probeer die maar eens subtiel duidelijk te maken dat een sporadische stilte heus mag: dat wordt geheid bonje.

Wat je nodig hebt, is een passende strategie om iemand die te veel praat op een subtiele, maar toch effectieve manier de mond te snoeren. Belangrijk uitgangspunt is dat de veelprater zich daarbij niet beledigd voelt. Sterker nog: dat hij of zij zelf besluit te stoppen met praten, in plaats van dat wij ze dat opdragen. Het vinden van zo’n strategie was het uitgangspunt van recent Zweeds wetenschappelijk onderzoek (nee, ik verzin dit niet), en dit is wat eruit kwam.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat iemand minder praat?

Er zijn een aantal dingen die je kan (moet!) doen als je wil dat iemand ein-de-lijk stopt met praten. Het betreft hier één-op-éénsituaties, bij een gesprek waar meerdere mensen aan deelnemen, gelden andere regels.

1. Less is more

Houd je antwoorden zo kort mogelijk. Hoe meer jij terugpraat, hoe meer je de prater aanmoedigt om nog meer te praten. Het hoeft heus niet alleen ‘ja’ of ‘nee’ te zijn, maar voorkom dat je zelf ook hele lappen tekst gaat produceren.

2. Maar sometimes more is less

Helaas, de uitzondering bevestigt de regel: in sommige gevallen werkten korte antwoorden juist averechts. Dan ging de pratende partij alleen maar meer praten, in de hoop de ‘kortaffe’ gesprekspartner meer in het gesprek te betrekken. Het advies is om 1 en 2 allebei te proberen, en snel te bepalen welke je denkt dat in jouw specifieke situatie het beste werkt.

3. Non-verbaal is ook verbaal

Let op je non-verbale communicatie. Als iemand non-stop tegen je praat, ben je geneigd uit een soort automatisme en beleefdheid te knikken. Aardig bedoeld, maar helaas werkt dit alleen maar averechts, omdat de prater dit leest als instemming, en dus vooral als aanmoediging om door te praten. Kortom: stop daar ogenblikkelijk mee.

4. Laat hem/haar uitpraten

Onderbreken heeft geen zin. Hoe verleidelijk het ook is, het is effectiever om de persoon uit te laten praten (en dan niet te reageren, niet te knikken en hem/haar vooral niet aan te kijken) – dan is de kans dat het verhaal daarmee afgelopen is, aanzienlijk groter.

5. Kijk af en toe naar buiten

Vermijd non-stop oogcontact. Het klinkt heel onbeleefd (en als je het te opzichtig doet, is het dat ook), maar probeer af en toe weg te kijken. Net als knikken, ervaart de prater oogcontact als stimulans om vooral lekker door te ratelen;

6. Waar is de deur? Daar is de deur!

Langzaam maar zeker naar de deur bewegen is ook een optie. Een tikkeltje drastisch misschien, maar hey, de boodschap komt tenminste wel over.

Soms is niet praten ook een goede oplossing: tips om je relatie te verbeteren zonder erover te praten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme