Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 14 dec 2017

Wetenschap zegt: te veel speelgoed is niet goed voor kinderen

De bevestiging van wat we eigenlijk altijd al vermoedden is daar: te veel speelgoed is helemaal niet zo goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Negatief effect te veel speelgoed

Volgens de onderzoekers heeft een overdaad aan speelgoed een negatief effect op de kwaliteit van het speelgedrag van het kind. Een beperkte keus aan speelgoed zorgt er juist voor dat peuters zich beter concentreren en veel creatiever spelen.

Less is more

De gedragstherapeuten observeerden twee groepen spelende kinderen. Eén groep werd omringd door vier stuks speelgoed, de andere groep door maar liefst zestien stuks. De groep kinderen met de minste opties speelde langer met één stuk speelgoed en speelden op veel meer uiteenlopende manieren met dat stuk speelgoed. Dus hier geldt met zo’n beetje alles waar kinderen dol op zijn (iPads, suiker): less is more en alles met mate.

Tip & tricks om te veel speelgoed te managen

Maar wat als je nou al een huis hebt waar in iedere hoek speelgoed ligt?

  • Maak clusters van verschillende soorten speelgoed bij elkaar en wissel daarmee af.
  • Berg speelgoed weg waar ze weinig mee spelen
  • Gooi speelgoed weg dat al jaren niet meer gebruikt wordt (niet waar de kinderen bij zijn!)
  • Verkoop speelgoed op marktplaats of de lokale marketplace op Facebook in jouw regio. Voor de spaarpot van je kind(eren). Hiermee leren ze spelenderwijs omgaan met de waarde van spulletjes, kun je ze vertellen dat speelgoed ook weer goed terecht komt bij anderen en verdienen ze er een leuk zakcentje mee.
  • Stel ‘De week van…’ in. De week van de bordspelletjes. Pak alle bordspellen uit het huis bij elkaar. Je zult zien dat ze weer met groot plezier gaan spelen met UNO, Monopoly Junior en Zeeslag. Zo ook met de week van LEGO. Doe een battle om met de boekje erbij weer LEGO voertuigen in elkaar te zetten.

Dit is het ergste speelgoed om per ongeluk op te trappen: een top 10.

Pure Wow

Reageer op artikel:
Wetenschap zegt: te veel speelgoed is niet goed voor kinderen
Sluiten