Te vroeg ongesteld? Dan kunnen dit de oorzaken zijn

Algemeen Valéry de Voijs 16 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Jaloersmakend eh? Die vrouwen met super regelmatige cyclussen. Sommige vrouwen weten precies wanneer (en soms zelfs hoelaat!) ze ongesteld worden. Als jij vaak onregelmatig ongesteld wordt, zul je niet zo raar opkijken als het opeens weer een feestje is down there. Maar als je normaal een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je even schrikken als je midden in je cyclus opeens een bloeding hebt. Dit kunnen de redenen zijn als je te vroeg ongesteld wordt.

Meestal maken we ons pas druk als we te laat (of helemaal niet) ongesteld worden. Dan rennen we naar de drogist om de testen in te slaan, en googlen we er op los. Maar wat kunnen de oorzaken zijn als we te vroeg ongesteld worden?

Korte cyclus

To fresh up your memory: een cyclus loopt van je laatste dag dat je ongesteld bent tot de eerste dag van je volgende bloeding. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen (maar dit kan trouwens ook tussen 21 en 45 dagen liggen).Duurt je cyclus langer dan 35 dagen? Dan heb je officieel een lange cyclus te pakken. Als jouw cyclus korter duurt dan 22 dagen wordt dat gezien als een korte cyclus (of als je er een naampje aan wilt geven: polymenorroe).

Ongesteld worden zonder te bloeden: hoe kan het en wat kan je doen?

Te vroeg ongesteld

Heb jij normaal geen last van deze korte cyclus maar ben je opeens te vroeg ongesteld? Dan kunnen daar een paar verklaarbare redenen voor zijn.

1. Gewicht

Heb jij de laatste tijd lekker lopen snoepen en is het verschil nu op de weegschaal te zien? Of ben je juist flink aan het sporten geslagen en behoorlijk afgevallen? Als jij bent afgevallen of bijgekomen kan dat invloed hebben op jouw menstruatie. Het kan namelijk zomaar zijn dat je lichaam behoorlijk in de war is geraakt van die pizza’s of crosstrainer, waardoor jij te vroeg ongesteld wordt.

2. Stress

Vaak denken we dat (vooral langdurige) stress ervoor zorgt dat je helemaal niet ongesteld wordt, maar het kan ook een tegenovergesteld effect hebben. Het kan zomaar zijn dat als jij je de afgelopen tijd te druk hebt gemaakt dat je te vroeg ongesteld wordt

Dit zegt je menstruatie over jouw vruchtbaarheid

3. PCOS

Wist je dat tussen 5-10 % van vrouwen last heeft van PCOS? En dit betekent dat er bij dit percentage de diagnose is gesteld. Waarschijnlijk hebben veel meer vrouwen deze aandoening, maar weten niet dat ze het hebben, of zijn er nooit mee naar de dokter gegaan. Bij PCOS (PolyCysteus Ovarium Syndroom) heb je meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) op je eierstokken. In het kort: jouw insuline of testosteron zorgt voor een te hoog LH-hormoon (een hormoon verantwoordelijk voor het opwekken van je eisprong). Als jij dus te vroeg een eisprong hebt, wordt je dus ook te vroeg ongesteld.

4. SOA

Don’t panic! Het kan dus zijn dat je een SOA hebt opgelopen, en daardoor tussentijds moet bloeden. Technisch gezien ben je dan dus niet ‘te vroeg ongesteld’, maar heb je wel te maken met bloedingen buiten je menstruatie om. Bij Chlamydia of Gonorroe krijg je bijvoorbeeld te maken met tussentijdse bloedingen, of moet je opeens bloeden tijdens of na de seks. Als jij dit herkent, en twijfelt of je een SOA hebt, laat je dan natuurlijk even testen.

Ben je onregelmatig ongesteld? 10x mogelijke oorzaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme