Sterre Touw
Sterre Touw Kids 22 jan 2018

3 redenen waarom technologie negatieve invloed heeft op het gedrag van je kind

Op hun tiende staan ze te zeuren om een iPhone en is het de normaalste zaak van de wereld om de jongste bezig te houden met filmpjes van kinderseries op Netflix. De technologie wordt voor kinderen steeds belangrijker, maar ook vooral normaler. Superfijn en leuk allemaal, maar deze technologie heeft ook een keerzijde, namelijk dat het gedrag van je kind er negatief door kan worden beïnvloed.

We kunnen onze kinderen niet volledig afhouden van de nieuwe technologie – dat is gewoon onrealistisch. Maar wat we wel kunnen doen, is bewust blijven van de invloed die al die apparaten hebben op onze kinderen. De volgende drie redenen geven aan op welke manier die invloed vaak tot uiting komt.

LEES OOK: Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener

1. Concentratie

Wanneer je vraagt of je kinderen de tafel komen dekken of slechts een glas limonade komen halen, krijg je geen antwoord. Zodra je wil gaan kijken of ze niet opgegeten zijn door een of ander monster, besef je dat ze weer eens zijn opgeslokt door hun tablet. Niet alleen kinderen hebben er last van, maar ook jij kunt je minder goed concentreren. Het apparaatje wat je voor je neus hebt verwent je de hele tijd. Elke keer is er weer wat nieuws op te zien zonder dat daar menselijke interactie voor nodig is. Iets wat je soms liever de Wi-Fi maar even uit wil laten zetten.

2. Vloggers als voorbeeld

Waar wij vroeger wegsmolten als we Leonardo di Caprio, Madonna of Johnny Depp voorbij zagen komen, zijn onze kinderen helemaal weg van YouTube-vloggers. Urenlang kunnen ze kijken naar hoe de vloggers ieder detail van hun leven filmen. En daar blijft het niet bij. Ook vertellen vloggers in hun video’s hoe vet cool het is om bijvoorbeeld in een badkuip vol met Nutella te baden. Of erger. Met als gevolg? Een kind die giert van het lachen nadat hij de hele Nutella-pot over de badkamermeubels uitgesmeerd heeft. Jup, vloggers zijn on.

3. De veiligheid van het internet

Naast dat internet ook echt heel handig kan zijn voor kinderen is het ook een wereld waar we het liefst ver weg van blijven. Het is een donkere wildernis waar je niet graag verstrikt in wil raken. Online pesten en negatieve reacties zijn vaak aan de orde van de dag en kunnen er voor zorgen dat je kind zich niet veilig meer voelt. Uiteraard zijn er talloze mogelijkheden om de toegang tot het internet te beperken voor je kinderen, maar het is zeker iets om bij stil te staan en over te praten.

LEES OOK: Door deze 5 YouTube aanpassingen kan je kind nu veiliger video’s kijken

Invloed van technologie

Natuurlijk is het onzin om je kinderen weg te houden van de dagelijkse technologie. Ze werken er op school mee en al hun vriendjes en vriendinnetjes zijn er gek op. Daarom is het belangrijk je er bewust van te zijn dat er ook negatieve gevolgen aan vastzitten en je op tijd handelt als het een keer fout dreigt te gaan. Al met al zal de technologie zich namelijk met de jaren alleen nog maar uitbreiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
3 redenen waarom technologie negatieve invloed heeft op het gedrag van je kind
Sluiten