Vrouwen vaak tegelijk ongesteld? Dat is dus gewoon toeval

Het is een bekend fenomeen dat als je veel vrouwen vaak in dezelfde ruimte zet (op je werk of denk maar aan je studentenhuis), ze op een gegeven moment allemaal rond dezelfde tijd ongesteld zijn. Een grapje van Moeder Natuur, zou je denken. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat die Moeder Natuur hier helemaal geen vinger in de pap heeft, maar dat toeval wel degelijk bestaat.

Het idee dat als vrouwen vaak met elkaar optrekken, hun menstruatiecyclus zich aan elkaar aanpast is mede ontstaan door een onderzoek dat dateert uit 1971. Daaruit bleken de onderzochte vrouwen die veel bij elkaar waren zo ongeveer rond dezelfde datum ongesteld werden. Die data kwamen nog meer overeen wanneer de vrouwen goede vriendinnen waren of in hetzelfde huis woonden. Reden hiervoor zou zijn dat vrouwen feromonen uitscheiden die elkaars menstruatie zouden beïnvloeden.

Verschillende koppels

Daarna zijn er echter meer onderzoeken naar dit fenomeen gedaan, en geen van de studies wezen op dezelfde resultaten. Zo ook een nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford. Door middel van Clue, een app die menstruatiecycli bijhoudt, hebben zij de menstruatie van 1.500 vrouwen bijgehouden. Al deze vrouwen werden verdeeld in een paar met een andere vrouw waar ze erg close mee zijn. Dat konden zussen, huisgenoten, collega’s, partners of moeders en dochters.

Detail: de onderzoekers kozen alleen vrouwen die in dezelfde stad woonden, en eenderde van de vrouwen woonden bij elkaar in een huis. Er deden alleen vrouwen aan het onderzoek mee die geen anticonceptiemiddelen gebruikten.

LEES OOK: Verlof tijdens je menstruatie: yay of nay?

Wat bleek?

Onderzoekers hebben minstens drie cyclussen geanalyseerd, en de menstruatie van 273 vrouwelijke koppels weken gedurende het onderzoek juist steeds verder van elkaar af. Bij maar 79 koppels stemde de menstruatie zich op elkaar af. Volgens de onderzoekers had samenwonen geen enkele invloed op de resultaten.

Maar waarom zijn we dan toch wel vaak samen ongesteld?

Volgens Beverly I. Strassmann van de universiteit van Michigan is het puur toeval. Stel, als twee vrouwen een cyclus van 28 dagen hebben, is veertien het maximum aantal dagen dat ze niet samen ongesteld kunnen zijn. Gemiddeld zit er zeven dagen tussen de startdata van twee vrouwen, en de helft van de tijd is dit zelfs nog minder. En als je weet dat een gemiddelde menstruatie vijf dagen duurt is er altijd wel een overlap.

Dit is precies waarom je je opgeblazen voelt tijdens je menstruatie

Clue

Reageer op artikel:
Vrouwen vaak tegelijk ongesteld? Dat is dus gewoon toeval
Sluiten