Dit is alles wat je moet weten over een tekenbeet
Nu het zonnetje zich vaker laat zien, is het tijd om buiten te spelen. Kinderen vinden het heerlijk om in bomen te klimmen en te voetballen. Maar het gevaar van tekenbeten ligt ook op de loer. Dit is alles wat je moet weten over een tekenbeet.
Tekenbeet voorkomen
Teken zijn kleine beestjes, waardoor de kans op een beet nooit helemaal uit te sluiten is. Maar je kunt wel veel doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
– Vermijd struiken en hoog gras. Blijf bij een boswandeling bijvoorbeeld zoveel mogelijk op het pad lopen.
– Controleer je kinderen na een dagje uit op eventuele beten. Check hiervoor vooral de warme holtes: achter de oren, liezen, onder de oksels, bilspleet en knieholtes.
– Trek je kinderen nauwsluitende kleding aan met lange mouwen en doe eventueel een petje op om het hoofd tegen teken te beschermen.
– Gebruik een middel met DEET erin om insecten te weren. Breng dit aan op de plekken waar de teken graag bijten. Denk hierbij onder meer aan de knieholtes, nek en enkels. Voor volwassen mag er 50% van het bestanddeel DEET in het middel zitten. Voor kinderen is dit maximaal 20%.
LEES OOK: De belangrijkste feiten en fabels over teken op een rij, volgens een huisarts
Teek verwijderen
Heeft je kind een tekenbeet? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk én op de juiste manier. Zo voorkom je mogelijk dat de teek de kans krijgt om je kind met de bacterie te besmetten. Als de teek binnen 20 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting het kleinst.
De teek kun je met een speciale tekentang of tekenpincet verwijderen. Deze zijn te koop bij de apotheek. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast. Trek hem voorzichtig naar buiten. Knijp het lijfje niet te stevig vast, want dan kan de teek bacteriën in de huid achterlaten. Na het verwijderen ontsmet je de huid met alcohol.
Schrijf na het verwijderen van de teek altijd op waar hij zat en op welke datum je hem verwijderd hebt. Dit omdat de symptomen ook maanden later nog kunnen optreden. Zo heb je het altijd bij de hand als je naar de huisarts gaat. Als de huisarts denkt dat er kans is op de ziekte van Lyme, schrijft hij of zij een antibioticakuur voor.
LEES OOK: 3 natuurlijke sprays om insecten te weren
Klachten bij een besmette tekenbeet
Teken bijten in de huid van mensen en blijven daar zitten. Een kwart van de teken is besmet met een borrelia-bacterie. Dit kan de ziekte van Lyme met zich meebrengen. Bij een tekenbeet is er vaak (maar niet altijd) een rode kring te zien die steeds groter wordt. Dit kan na een paar dagen gebeuren, maar ook pas na een paar maanden.
In het geval van een teek die besmet is met de borrelia-bacterie, kunnen de volgende symptomen ontstaan:
– hevige pijn in de arm, been of romp
– gezwollen gewrichten
– aangezichtspijn
– vermoeidheid
– hoofdpijn
– koorts
Het is pas na ongeveer twee maanden mogelijk om de borrelia-bacteria te vinden bij bloedonderzoek. Pas vanaf dat moment maakt het lichaam antistoffen aan tegen de bacterie.