Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 4 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

10 tekenen dat je te veel suiker binnenkrijgt

Jouw cappuccino smaakt echt veel lekkerder met een schepje suiker erin. Oeh, en dat gebakje ziet er ook onweerstaanbaar uit. We staan er misschien niet altijd bij stil, maar gedurende de dag krijgen we veel suiker binnen. Maar wanneer is er nu sprake van te veel suiker?

Wist je dat je maar een bepaalde hoeveelheid suiker per dag naar binnen mag krijgen? Toch consumeren we vaak veel meer zoetigheden dan aanbevolen. Natuurlijk mag je jezelf eens in de zoveel tijd laten gaan, maar als je lichaam de volgende signalen afgeeft is het verstandig om te minderen als het op suiker aankomt.

Dit zijn vervangende namen voor suiker die misleidend kunnen zijn

1. Sugar cravings

Suiker heeft een verslavende werking; hoe meer suiker je binnenkrijgt, hoe meer je lichaam ernaar hunkert. Als je aan niets anders kunt denken dan snoepgoed, gebakjes en chocola is de kans groot dat je te veel suiker consumeert.

Vooral wanneer deze drang niet bevredigt wordt door minder zoete, gezonde snacks. Laat die zoete versnaperingen toch maar links liggen, om meer sugar cravings te voorkomen.

2. After sugar dip

Zodra je suiker inneemt krijgt je lichaam een enorme boost. Klinkt top, toch? Niets is minder waar. Suiker zorgt voor snelle energie die helaas ook even snel weer opraakt. Heb je één tot twee uur na je maaltijd een dip? Dan heb je waarschijnlijk te veel suiker binnengekregen.

Sidenote: Niet alleen snoepgoed en baksels bevatten suikers, na de vertering worden koolhydraten omgezet in suikers. Schrap snelle koolhydraten, zoals witte rijst en pasta en wit brood.

5 dingen die je niet moet doen als je suikervrij gaat eten

3. Ups and downs

Je brein is grotendeels afhankelijk van je bloedsuikerspiegel. Te veel suiker kan tot enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel leiden, waardoor je humeur continu verandert.

Ben je op het ene moment hartstikke vrolijk en opeens niet meer te genieten? Ook dan kan te veel suiker de oorzaak zijn.

4. Vermoeidheid

Je nachtrust raakt verstoord als je vlak voor het slapengaan veel snelle koolhydraten eet, waardoor je overdag erg vermoeid bent.

Al met al kunnen schommelingen in je bloedsuikerspiegel een slechtere focus en een minder scherp denkvermogen veroorzaken.

Je concentratie en denkvermogen raken nog slechter als je slecht slaapt, waardoor je beter een voedzame maaltijd kunt nuttigen in de avond!

4 redenen waardoor je mogelijk niet afvalt (terwijl je wel gezond eet)

5. Een oneffen huid

Suikers kunnen tot ontstekingen in je lichaam leiden; ook in je huid. Daarnaast moet je lichaam grote hoeveelheden insuline aanmaken, waardoor het vocht aan je huid kan onttrekken.

Heb je last een droge huid, acné, donkere wallen of onzuiverheden? Dan zou suiker weleens de boosdoener kunnen zijn.

6. Veel dorst

Je mond en keel raken droger van te veel suikerinname, dus heb je te veel dorst? Grijp dan niet naar een glas frisdrank of vruchtensap, maar kies liever voor water of thee. Anders zul je gedurende de dag dorst blijven hebben.

8 groenten die helpen bij een stralende huid

7. Een zwakke weerstand

Ben je om de haverklap verkouden en heb je vaak een griepje te pakken? Één van de vervelende gevolgen van suiker is dat het tekorten tekorten aan nutriënten – voedingsstoffen die onmisbaar voor gezonde lichaamsfuncties – kan veroorzaken in je lichaam. Hierdoor raakt je immuunsysteem verlaagd en ben je vatbaarder voor ziektes.

8. Een hoge bloeddruk

Steeds meer studies tonen een verband tussen suiker en een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk gaat onder andere gepaard met duizeligheid, hoofdpijn, rusteloosheid, kortademigheid, pijn op de borst en oorsuizen. Komen deze symptomen je bekend voor? Schrap wat meer suikers uit je dieet!

9. Gebitsproblemen

Tandartsen waarschuwen ons niet voor niets voor de gevaren van suikergoed. Suiker kan gaatjes in het gebit veroorzaken. Suiker wordt namelijk door bacteriën in de mond omgezet in zuur.

Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op, waardoor er eventueel gaatjes kunnen ontstaan. Vul die snoeppot op je bureau liever met suikervrije versnaperingen!

10. Gewichtstoename

Last but not least; van te veel suikers kom je aan.

Lees meer over suiker:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Drogespieren

Reageer op artikel:
10 tekenen dat je te veel suiker binnenkrijgt
Sluiten