Susan Dalstra
Susan Dalstra Mind 4 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Je telefoon beïnvloedt je brein altijd, zelfs als je hem niet gebruikt

We kennen allemaal de psychologische en sociale effecten van door het leven gaan met een telefoon aan je hand gekleefd en we kunnen allemaal wel een break van dat ding gebruiken. Maar nu blijkt dat je telefoon zélfs omgekeerd op je bureau of nachtkastje funest is voor je productiviteit

Slecht slapen

Zelfs als je erin slaagt je telefoon niet aan te raken terwijl ‘ie naast je ligt, rommelt het ding met je cognitieve capaciteit. Onderzoekers ontdekten dat de telefoon hetzelfde effect heeft op je cognitieve vermogen als een nacht slecht slapen.

Met andere woorden: we vinden het een stuk ingewikkelder om te leren, beredeneren en creatieve ideeën te bedenken gedurende de dag.

De beste meditatie apps om je hoofd even helemaal leeg te krijgen

Telefoon op stil

Tijdens het experiment moesten 800 deelnemers verschillende opdrachten uitvoeren waarbij de ene groep een telefoon  op het bureau had, de andere groep een telefoon in de broekzak en de laatste groep een telefoon in een andere kamer.

Bij alle groepen stond de telefoon op stil. Het zal je niet verbazen dat de groep wiens telefoon in een andere kamer lag het best presteerde.

7 tips om je weekend zo productief mogelijk te maken

Negatief effect

‘De kleinste invloed op je cognitieve vermogen heeft al een grote impact. Dat betekent dat alleen al de aanwezigheid van onze smartphones een negatief effect heeft op ons probleemoplossend vermogen. Zelfs als we hem niet gebruiken. Zelfs als we er niet naar kijken. Zelfs als de telefoon omgedraaid ligt en zelfs als hij helemaal uit staat.’

Al die keren dat je naar de bioscoop gaat, koffie drinkt met een vriendin of aan het werk bent met je telefoon in je blikveld, presteer je dus allesbehalve optimaal – vliegtuigstand of niet. En dat is best confronterend.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je telefoon beïnvloedt je brein altijd, zelfs als je hem niet gebruikt
Sluiten