Legale manieren om je telefoon tóch te kunnen gebruiken op de fiets (als navigatie bijvoorbeeld)

Vanaf 1 juli is het verboden om mobiele elektronische apparaten te gebruiken in welk voertuig dan ook. En dat een appje wel even kan wachten tot je op plek van bestemming bent snappen we echt wel. Maar Famme’s Rachelle gebruikte haar telefoon nog vaak als navigatie op de fiets en dát mag ook niet meer.

Althans, alleen handsfree. Maar wie wel eens heeft geprobeerd te navigeren zonder beeld (dus met alleen geluid) weet dat dat knap lastig is (‘ga in noord-oostelijke richting naar bladiebla’ enzo). Gelukkig zijn er nog een aantal manieren waarop je je telefoon legaal kunt ‘gebruiken’ terwijl je op de fiets zit:

Telefoonhouder

Als je – net zoals ik – vaak je telefoon nodig hebt om navigatieapps zoals Google Maps te gebruiken, kan het heel handig zijn om een telefoonhouder voor je fiets te kopen. Zo kun je al een basishouder voor een paar euries bij bijvoorbeeld de HEMA scoren, waardoor je in ieder geval de route in de gaten te houden. Ikzelf heb dit geprobeerd, maar ik merkte dat ik nog geregeld met mijn handen aan de telefoon ín de houder moest komen om de route in of uit te zoomen of om de route te wijzigen. Weinig handsfree dus.

Er bestaat ook een houder met een bijbehorende controller. De COBI.Bike. Er hangt wel een prijskaartje aan, de goedkoopste variant is namelijk 250 euro. Je krijgt naast een houder en een app, ook een bijbehorend systeem dat je met de duim kunt bedienen. Je hoeft dus niet meer je telefoon aan te raken, waardoor je écht handsfree kunt navigeren. Je maakt de controller aan je stuur vast, als een soort fietsbel. Er zitten druktoetsen op waarmee je je telefoon handig kunt besturen. En dat is niet alleen handig als je wilt navigeren, maar ook om door je muzieklijst te gaan of om iemand te bellen.

telefoonhouder

Oordopjes in

Een andere manier is om oordopjes in te doen. Je mag je telefoon niet meer in je handen houden op de fiets (of in een ander voertuig), dus je mag niet alleen niet meer appen op de fiets, je mag ook niet meer een liedje verder klikken op Spotify. Check eens of je met je oordopjes je muziek kunt bedienen. In de meeste gevallen, bijvoorbeeld bij iPhones, is dit wel zo. Daarnaast bevatten veel oordopjes een microfoon, dus kun je het ook gebruiken als stembediening of om simpelweg mee te bellen. Je kunt je telefoon tegenwoordig ook (in beperkte maten) met je stem besturen, bijvoorbeeld met Google Assistent of Siri. Zo kun je onderweg met je stem bijvoorbeeld de route wijzigen.

Wel belangrijk natuurlijk dat je ook met oordopjes in, wel zorgt dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Gebruik bijvoorbeeld maar één oordopje of zet het volume laag.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Legale manieren om je telefoon tóch te kunnen gebruiken op de fiets (als navigatie bijvoorbeeld)
Sluiten