Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 30 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Niet meer op je telefoon tijdens het fietsen! Vanaf maandag krijg je een boete van 95 euro

Vorig jaar september werd de wetswijziging voor een verbod op het gebruik van mobiele informatiedragers in het verkeer al naar de Tweede Kamer gestuurd. En maandag is het zo ver: vanaf 1 juli is het verboden om te appen op de fiets – of eigenlijk om mobiele elektronische apparaten te gebruiken in welk voertuig dan ook. Gebruik je wel je telefoon terwijl je fietst? Dat gaat je dan 95 euro kosten.

Hoewel het voor al het gemotoriseerd verkeer sinds 2002 al verboden is om achter het stuur te bellen of te appen, werden bellende of appende fietsers niet als een gevaar beschouwd. En dat is gek.

Thommy Boy

Dat een fietser die op zijn of haar mobiel niet als een gevaar wordt beschouwd is vreemd. In 2015 betekende het namelijk de dood van de dertienjarige Thommy-Boy Kulkens. Onderweg van zijn huis naar de atletiekvereniging kwam hij onder een auto terecht. De oorzaak? Thommy-Boy zat op zijn telefoon terwijl hij aan het fietsen was, hij was druk bezig met een Spotify lijst. De vader van Thommy heeft er een missie van gemaakt om mensen de gevaren van afgeleid zijn in het verkeer te vertellen. Met de stichting TButterfly (een combinatie van T van Tommy-Boy en de titel van de muziek die hij luisterde op het moment van het ongeluk) geeft hij voorlichting en gaat hij gesprekken aan met kinderen en jongeren. En nu is er sinds maandag een verbod op het gebruik van de telefoon tijdens het fietsen.

Wat betekent het verbod?

Voor fietsers – en helemaal jongeren en kinderen – is de verleiding om even snel te reageren op een appje of om te gaan bellen tijdens het fietsen groot, te groot. Wat dat betekent? Wie in het verkeer een mobiel elektronisch apparaat in zijn handen heeft, is in overtreding. Of dat dus in de auto of op de fiets is ‘maakt niet uit’. Handsfree navigeren of naar muziek luisteren op de fiets of in de auto mag wel, zolang het maar geen afleiding vormt. Je kunt natuurlijk ook stilstaan in het verkeer om je telefoon te gaan gebruiken.

Minister Van Nieuwenhuizen zei vorig jaar iets wat Famme’s Rachelle altijd is bijgebleven: ‘Vroeger dacht je bij slingerende auto’s (en fietsen) aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje’. En dat is wel hoe het gaat. Wie nog zo goed denkt te multitasken: zo goed kunnen we het niet. Wat vind jij van het verbod op mobiele apparaten in het verkeer?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RijksoverheidParool

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Niet meer op je telefoon tijdens het fietsen! Vanaf maandag krijg je een boete van 95 euro
Sluiten