Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 10 mei 2017

Telefoongebruik achter het stuur: ouders geven (te) vaak het slechte voorbeeld

We leren onze kinderen vooral niet met hun telefoon bezig te zijn als ze fietsen of (als ze ouder zijn) autorijden. Maar ja, dan moeten we natuurlijk wel zelf het goede voorbeeld geven. En dat is nu juist wat minder gebeurt dan eigenlijk zou moeten. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek dat verontrustende cijfers bevat.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Liberty Mutual Insurance en er werden in totaal 2.500 Amerikaanse tieners en 1.000 dito ouders ondervraagd over hun smartphonegebruik in het verkeer. Onderzoeker Dr. Gene Beresin noemt de cijfers schrikbarend.

Gevaarlijker dan dronken rijden

Het blijkt namelijk dat meer dan de helft van de ondervraagde ouders achter het stuur gebruik maakt van hun smartphone. Het gaat dan niet alleen om apps waar je berichten mee kunt sturen, maar ook bellen. 68 procent van de ondervraagde tieners met een rijbewijs (in Amerika mag je vanaf je 16e rijden) gebruiken WhatsApp of een soortgelijke app tijdens het rijden. Gevaarlijk, als je bedenkt dat de kans op een ongeluk door appen/bellen tijdens het rijden maar liefst zes keer groter is dan dat je dronken achter het stuur zit.

LEES OOK: Ha! Vrouwen zijn dus echt wel betere bestuurders dan mannen

Elf tieners per dag

Ook gebruiken ouders niet alleen WhatsApp achter het stuur. 62 procent van de ondervraagden zegt ook de inkomende gesprekken te checken en ze ook meer dan eens te beantwoorden tijdens het rijden. Dr. Gene zegt dat hij met het bekendmaken van de onderzoeksresultaten absoluut niemand aan de schandpaal wil nagelen, maar dat het eigenlijk wel zou moeten. ‘Ouders horen het goede voorbeeld te geven aan hun kinderen. Er overlijden elke dag elf tieners aan de gevolgen van smartphone gebruik achter het stuur. Dat moet drastisch omlaag.’

Verantwoordelijkheid voor inzittenden

Volgens Gene moeten ouders van jonge kinderen ook al uitkijken met appen en bellen achter het stuur. Niet alleen omdat ze de verantwoordelijkheid dragen over zichzelf en alle inzittenden van de auto, maar ook omdat kinderen meekijken. ‘Hoe oud ze ook zijn, ze zien alles. En je wil niet dat ze jouw telefoongebruik achter het stuur zien en wellicht als normaal beschouwen. Niet doen, dus.’

Op de Nederlandse wegen

Volgens de berichtgeving van het SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is zelfs handsfree bellen niet helemaal safe. Dit komt doordat als je aan het bellen bent, je je aandacht moet verdelen. Je focust je op het gesprek en daardoor minder op wat er op de weg gebeurt. Het is in Nederland sowieso verboden om je telefoon in je hand te houden, maar het wordt nog veel te vaak wel ongezien gedaan. Onze minister Melanie Schultz van Haegen waarschuwt hoe ontzettend gevaarlijk dat is. ‘Als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto’, zegt ze tegen het AD.

In deze heftige video zie je wat voor gevolgen het gebruik van je mobiele telefoon achter het stuur écht kan hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Liberty mutual group

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Telefoongebruik achter het stuur: ouders geven (te) vaak het slechte voorbeeld
Sluiten