Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 23 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: te veel televisie kijken op jonge leeftijd is schadelijker dan gedacht

Vanaf tweejarige leeftijd te veel televisie kijken, kan ervoor zorgen dat je kind later slechtere eetgewoonten heeft én het minder goed doet op school. Dit blijkt uit onderzoek van de Canadese Universiteit van Montréal.

Of televisie kijken kwaad kan en hoeveel schermtijd nou precies is aan te raden voor een kind, blijft een lastige vraag. Student Isabelle Simionato volgde samen met haar begeleider professor Pagani tweeduizend kinderen uit Quebec, geboren tussen de lentes van 1997 en 1998.

Televisie kijken

De kinderen werden gevolgd vanaf vijf maanden oud en vanaf tweejarige leeftijd hielden de ouders dagelijks bij hoe lang de kinderen televisie keken. Op 13-jarige leeftijd vertelden de kinderen op hun beurt over hun eetgewoonten en hun gedrag op school. En dat was schokkend.

Slechte gewoontes

Ieder uur dat de kinderen meer voor de tv hadden gezeten, voorspelde slechtere eetgewoonten in de toekomst. Keken de kinderen op jonge leeftijd twee uurtjes tv? Dan hadden ze al 8 procent meer kans op een ongezonde leefstijl dan de kinderen die één uur keken. Drie uur tv? 16 procent meer, en ga zo maar door. Het bleek dat de fanatieke tv-kijkers tegenwoordig meer frituur, kant- en klaarmaaltijden en wit brood aten, en verder fan waren van frisdrank, fruitdrankjes, energy drinks, zoute en zoete snacks en toetjes.
Het vroege televisie kijken in deze mate had ook invloed op het overslaan van het ontbijt (10 procent) en op meer schermtijd in het algemeen. Elk extra uur voor de tv voorspelde daarnaast een hoger BMI en minder motivatie op school, door gebrek aan ambitie en omdat deze groep kinderen gewoon minder deed. Wow.

LEES OOK: 4 signalen dat je kind volgens experts moet minderen met beeldschermtijd

Kinderen die op tweejarige leeftijd minder dan een uurtje televisie keken (in vergelijking tot de kinderen die (meer dan) één tot vier uur keken), hebben minder slechte eetgewoontes, eten ontbijt, hebben vaker een prima BMI en maken nog steeds minder intensief gebruik van schermtijd. Gewoontes in de levensstijl beginnen dus écht al heel vroeg en lijken vrij onveranderlijk mee te groeien met een persoon.

Schermtijd-richtlijn verlaagd

Lichtpuntje: de uitslag van het onderzoek zorgde ervoor dat de Amerikaanse schermtijd-richtlijnen voor kinderen van 2 tot 5 jaar van twee, naar één werd verlaagd. Pagani: ‘Ouders gebruiken schermtijd tegenwoordig als beloning of afleiding voor hun kind. Het belonen van afleiding en lage mentale inspanning via entertainment, zal later de betrokkenheid en het doorzettingsvermogen van je kind op school beïnvloeden.’ En daar heeft ze een punt. Als jouw kind zich in het openbaar ‘misdraagt’ en jij geeft ‘m een iPad zodat hij even lekker in stilte kan spelen, pak je hem de momenten af waarop hij eigenlijk zelfbeheersing zou moeten leren. Dus ook al is het nog zo’n fijne oplossing om zijn drama binnen de perken te houden, met het oog op de toekomst is het minderen met schermtijd echt een vereiste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Sciencedaily.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme