Redactie
Redactie Gezondheid 14 nov 2017

Hoera (of holy fuck): tequila is goed voor je gezondheid

Nee, natuurlijk is dat niet helemaal waar, maar nu weten we tenminste zeker dat je verder leest. Althans, als je van tequila houdt of er juist vooral braakneigingen van krijgt, dan wil je dit hoe dan ook weten.

Even los van het feit dat je er nogal dronken van wordt en dat het door het gros van de mensen niet als de allerlekkerste alcoholische versnapering beschouwd wordt, schijnen er wel degelijk voordelen te kleven aan tequila.

Agave tequilana

Onder meer, zo luidt de conclusie van onderzoek uitgevoerd door een Mexicaans onderzoeksinstituut, dat je van tequila stevige botten krijgt. Hoe dat komt? Doordat tequila voor meer dan de helft uit agavesap bestaat, afkomstig uit een plant die agave tequilana heet. De blauwe variant daarvan is waar tequila van gemaakt wordt. Twee belangrijke bestanddelen van deze blauwe flora zijn calcium en magnesium: juist ja, goedjes waar je botten sterk van worden.

Tequila werkt cholesterol- en gewichtverlagend

Leuk, die kenden we nog niet. Al eerder waren er onderzoeken die andere ‘voordelen’ van tequila opsomden, waaronder het feit dat het mogelijk gewichtsafname zou bevorderen, dat het cholesterolverlagend zou werken en dat je kater na een avond tequila slammen minder heftig is dan wanneer je daar wodka, bier of iets anders voor in de plaats gedronken zou hebben.

Nuance

Een kleine nuance: het onderzoek is vooralsnog alleen uitgevoerd op muizen met osteoporosis, een aandoening waardoor botten zwakker worden. De zieke muizen kregen stuk voor stuk flinke scheuten tequila gevoerd, en acht weken later bleek er sprake te zijn van de aanmaak van nieuwe botten – wel 50 procent meer dan zieke muizen die alcoholvrij door het leven gingen. Niet alleen dat, ook hun bestaande botten waren steviger. Toch best wel overtuigend allemaal. En wij maar tegen onze kinderen zeggen dat ze van melk stevige botten krijgen.

Nu we dat weten is het hek van de dam: zo maak je je eigen fruitijsje met tequila

Metro

Reageer op artikel:
Hoera (of holy fuck): tequila is goed voor je gezondheid
Sluiten