Janne Vogel
Janne Vogel Kids 18 mei 2018

12 stereotypen over kinderen van 2 die heel erg waar zijn (iets met terrible two’s)

Iedereen zal je vertellen dat het erger is om een zogenaamde threenager in huis te hebben, maar je probeert je momenteel nog staande te houden tijdens de terrible two’s. Je kleine ziet er ontzettend schattig uit, maar jij weet wel beter. Er lijkt vaak geen vuiltje aan de lucht, maar het kan binnen een paar minuten losbarsten.

We kunnen niet alle kids van 2 over één kam scheren, maar zeg zelf: de volgende stereotypen zijn voor vrijwel iedereen herkenbaar.

12 stereotypen over kinderen in hun terrible two’s

Je houdt meer van je 2-jarige dan je ooit had kunnen bedenken, maar wil af en toe het liefst met je hoofd tegen de muur aan slaan. We feel you.

1. Ze kunnen echte rotzakjes zijn

Ja, het staat er écht. Aandoenlijke rotzakjes, dat wel. Of ze nou ‘per ongeluk’ hun zakje chips in de net gestofzuigde auto laten vallen – terwijl je oogcontact met ze hebt in de achteruitkijkspiegel -, op de grond gaan liggen huilen in de supermarkt, of je vertellen dat je ‘even weg moet’; ze vinden het heerlijk om de grens op te zoeken.

2. Ze poepen op alles wat je lief is

Voor veel families is het ideaal om tussen de 2 en 3 jaar met zindelijkheidstraining te beginnen. We kunnen je vast vertellen dat je heel fanatiek kunt beginnen wanneer je peuter twee is, maar dat -ie echt niet zindelijk wordt voor zn derde. Tijdens alle trainingen – en in de tussentijd – zal je peuter zijn behoefte doen in en op alles wat je lief is. Bereid je voor.

3. Hun stemmingswisselingen geven je een soort whiplash

Kinderen van twee zijn énorm emotioneel en kunnen al die gevoelens maar een piepklein beetje reguleren. Je peuter kan glimlachend en in een goede bui beneden komen en binnen tien minuten compleet instorten omdat zijn lievelingsbeker nog in de vaatwasser zit. Lastig, lastig.

4. Ze gedragen zich het slechtst bij mama

‘Wat bedoel je? Bij mij gedroeg hij zich perfect!’ De kans is groot dat je dit te vaak gehoord hebt van je partner, de oppas of oma. Héél frustrerend, maar het is een indirect compliment. Je kind voelt zich bij jou het meest op zijn gemak en weet dat je onvoorwaardelijk van ‘m houdt. Juist daarom durft hij bij jou de grens op te zoeken en zich echt te misdragen. Allemaal leuk en aardig, maar een schrale troost wanneer hij weer eens een woedeaanval krijgt wanneer je ‘m probeert vast te zetten in het autostoeltje.

5. Het zijn lovers

De meeste 2-jarigen zijn niet vies van een beetje (lees: heel veel) liefde. Ze willen constant knuffelen en kusjes geven en doen dit volop, uit eigen initiatief. Met een pasgeboren baby’tje knuffelen is heerlijk, maar je peuter klimt op je schoot omdat hij daar wil zijn. Vrijwillig. Die bevestiging voelt ook weleens lekker.

6. Het zijn gewoontedieren

Dat routine hartstikke goed is voor kinderen was bekend, maar kids van 2 léven voor een vast ritme. Dezelfde tv programma’s, dezelfde beker bij het ontbijt (vandaar de woedeaanval als -ie nog in de vaatwasser zit), hetzelfde boekje voor het slapengaan… Ze houden ervan.

LEES OOK: 10 redenen waarom een ‘threenager’ 100 keer lastiger is dan een ‘terrible two’

7. Ze zijn hilarisch

Elke peuter is anders, maar we kunnen stellen dat ze allemaal hilarisch zijn. Vaak zijn ze niet expres grappig en moeten we af en toe onze lach een beetje onderdrukken om ze niet op het slechte pad te brengen, maar het is genieten met een hoofdletter G.

8. Ze hebben specifieke voorkeuren

De kans is groot dat je 2-jarige alleen Dora-pasta wil eten, een aanval krijgt wanneer zijn sok niet precies ‘goed’ zit, of door het lint gaat als zijn aardappeltjes en boontjes elkaar aanraken op zijn bord. No worries, zo zijn ze allemaal.

9. Ze zijn een beetje smerig

Hun motoriek begint zich te ontwikkelen en dat blijft niet onopgemerkt. De kans is groot dat je peuter alles zelf wil doen en dat maakt hem in de loop van de dag vaak best wel goor.
Ze maken zich zelf verder totaal niet druk om rommel en vinden het daarom ook geen probleem om hun kipnuggets en frietjes op de achterbank te verspreiden. Lekker juist.

10. Ze doen alles na

Leven met een kind van 2 houdt in dat je constant een na-aper bij je hebt. Ze vinden het heerlijk om mensen na te doen en genieten vooral van het kopiëren van volwassen gedrag en taal. Wees dus niet verbaasd als je jouw stem uit de mond van je kind hoort komen als hij aan het ‘bellen’ is en kijk er niet van op als hij je opeens bij je voornaam noemt.

11. Ze zijn ongeduldig

Ze willen iets en ze willen het NU. Voor ons soms onbegrijpelijk, maar we snappen het beter als we ons realiseren dat ze geen idee van tijd hebben en geen onderscheid kunnen maken tussen willen en nodig hebben. Dit is nu even lastig, maar ze leren het op den duur echt wel.

12. Ze laten je twijfelen aan alles wat je ooit zeker wist

Jonge kinderen helpen je alle simpele dingen in het leven meer te waarderen, eerlijker naar het leven te kijken en overal plezier in te vinden. Als je goed luistert kunnen 2-jarigen best diepzinnig zijn. Geniet dus vooral van je ‘terrible two‘, voor je het weet is hij groot.

Romper

Reageer op artikel:
12 stereotypen over kinderen van 2 die heel erg waar zijn (iets met terrible two’s)
Sluiten