Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Relatie 7 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Terug in de tijd: zó ging daten er in de jaren 50 aan toe

Van Tinder tot Pepper en ghosting tot gaslighting: het zijn allemaal hippe termen waarmee we het daten vandaag de dag kunnen beschrijven. Want sinds het daten zich nu grotendeels online afspeelt, is er behoorlijk wat veranderd. We blikken even terug – bijna 70 jaar geleden welteverstaan – toen er hele andere spelregels golden. Er was een heuse dating etiquette.

Maar even serieus: kunnen sommige dating etiquette regels uit de fifties weer ingevoerd worden? Meteen een appje terug ontvangen is stukken fijner dan eindeloos wachten op een antwoord of erger nog: geghost worden. Zucht. Dit zijn alle etiquette regels op een rijtje:

1. De man maakt de eerste move

Altijd. En hoewel er nog genoeg mensen zijn die er ook vandaag nog zo over denken, is hoe er gedacht wordt over vrouwen die de eerste stap zetten, hopelijk wel veranderd. In de jaren 50 werden vrouwen die een man mee uit vroegen, namelijk gezien als ‘floozies’ oftewel: vrouwen die er veel verschillende bedpartners en onenightstands op nahielden. En ook dat zou nu in onze geëmancipeerdere wereld niet meer uit moeten maken toch?

2. Reageer meteen

Als iemand je mee uit vraagt, moet je meteen antwoord geven. Dit wordt in de 50s gezien als een vorm van beleefdheid. Anno 2018 wordt er vaak niet gereageerd; je wordt dan geghost. Wat simpelweg betekent dat het contact zonder enig respons verbroken wordt, om je op die manier af te wijzen. Lijkt de methode uit de 50s ons toch een stuk milder. 😉

3. Geen smoesjes

Geef altijd een geldige reden voor het afslaan van een date. ‘Ik moet de hond uitlaten’ werkte waarschijnlijk niet.

LEES OOK: Online Dates daten (te) vaak met mensen die out of their league zijn

4. Kom op tijd

Vrouwen mochten nooit te laat komen op een date. Zodra je date arriveerde, moest je als vrouw ook paraat staan.

5. Voorstellen aan pa en ma

Je partner voorstellen aan je ouders kan een enorme stap zijn in jullie relatie. Ruim zeventig jaar geleden was dat dus net zo gebruikelijk als elkaars hand vasthouden. Het was niet meer dan logisch dat een vrouw haar date altijd eerst voorstelde aan haar ouders. Kan jij je voorstellen dat je al je vriendjes en scharrels van vroeger ook meteen even mee op de koffie nam bij pa en ma?

6. Make-up opdoen

Een likje lipstick en wat mascara opdoen mocht alleen vóór je date en tijdens het klaarmaken thuis. Nog even en public je make-up bijwerken was echt not done.

7. Laat hem voor je bestellen

Voor een date in een restaurant was het de bedoeling dat de man jouw bestelling voor je doorgaf aan de ober. Hier fronsen wij even onze wenkbrauwen bij..

8. Wie betaalt er?

Ai dit blijft een dingetje, gaan we de rekening splitten of betaalt hij? Vroeger was er geen twijfel over mogelijk: hij betaalt.

9. Wacht niet te lang

Als man te lang wachten om een meisje mee uit te vragen kon ook niet. Deze kunnen we wat ons betreft ook best omdraaien: vind je hem of haar leuk? Maak er werk van!

LEES OOK: Mensen met dit uiterlijke kenmerk zijn geliefde kandidaten voor een affaire

10. Even aanbellen

Een appje sturen met: ‘Ik sta voor de deur’, was toen natuurlijk niet mogelijk. De ultieme vorm van hoffelijkheid was toen om simpelweg even aan te bellen.

11. Hij draagt een horloge

Dat gold dan voor de mannen, om de simpele reden dat ze aan jouw ouders hadden doorgegeven dat je voor een bepaalde tijd weer thuis zou zijn.

12. De jas is belangrijk

Er werd extra aandacht besteed aan de jas want die was bij wijze van spreke het middel om mee te flirten. Het klinkt misschien gek, maar dat is niet eens heel vreemd. Als de dame geen jas had kon de man deze aanbieden zodra zij het koud had. En bij binnenkomst kon de man helpen de jas van de vrouw uit te doen en aan te nemen.

13. De deur openhouden

Of het nou om de voordeur of de autodeur gaat: hij houdt hem voor je open en laat je voor gaan. Wat ons betreft is dit nog steeds een heel lief en hoffelijk gebaar.

LEES OOK: Weinig tijd? Zo houd je je relatie leuk zonder datenights

14. Het stoepje

In de 50s was dit dus écht een begrip. Als man liep je altijd aan de kant van het afstapje van de stoep – dus bij het stukje waar de stoep ophoudt en de weg begint. Dit deed de man om de vrouw te ‘beschermen’ zodat zij niet kon struikelen of vallen.

15. Goed in de slappe was

Misschien was het niet een keiharde regel dat een man rijk moest zijn om te daten in de jaren 50. Maar er werd wel verwacht dat hij genoeg geld had om voor zijn vrouw en het gezin te zorgen.

16. Niet zoenen

‘Krijg ik geen kus?’ Nee, In ieder geval niet op de eerste date tussen 1950 en 1960.

17. Neem een corsage mee

Het welbekende (school)gala was toen écht op sjiek. En dan mocht een corsage uiteraard niet ontbreken. Liep je zonder, dan liep je min of meer voor paal.

Kom van die bank af! Alfabet Dating maakt een einde aan ingekakte relaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme