Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijk 26 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Tessa’s samenwerking voor Instagram ging mis: ‘Mijn naaktfoto’s gingen rond’

Als een (voormalig) micro-influencer was Tessa altijd in de weer om haar social media accounts zo goed mogelijk up-to-date te houden. Bij een trendy insta-pagina hoort natuurlijk nieuwe content en Tessa regelde dan ook regelmatig samenwerkingen en fotoshoots. Bij één zo’n shoot ging het echter helemaal mis en haar naaktfoto’s werden online verspreid.

“Iedereen die zich met Instagram bezighoudt, weet dat veel samenwerkingen ontstaan op basis van vertrouwen. Althans, bij micro-influencers zoals ik. Ik heb mijn account inmiddels verwijderd, maar ik had op mijn hoogtepunt zo’n 15.000 volgers.”

Ik veranderde in een fitness goeroe

“Het begon allemaal na mijn zwangerschap. Ik zat niet lekker in mijn vel, en hunkerde weer naar mijn ‘oude’ lichaam. Na mijn zwangerschapsverlof heb ik het roer omgegooid en ben ik veel gaan sporten. Al snel kreeg ik veel complimenten en wanneer ik een foto op Instagram postte, had ik in een mum van tijd een heleboel volgers erbij. Langzaam veranderde ik in een fitiness goeroe.

Zelf was ik iedere dag in de sportschool te vinden. Ik nam zelfs de kinderwagen gewoon mee naar binnen, terwijl ik in de ring stond te boksen. Af en toe hield ik pauze, deed ik mijn bokshandschoenen uit, stopte de speen weer op zijn plek, en ging vrolijk door met mijn training.

Naast mijn trainingen, stopte ik veel tijd in Instagram, waar ik dagelijks sport gerelateerde content postte. Ik werd vaak benaderd door fotografen, om samenwerkingen aan te gaan. Het was allemaal niet heel professioneel en de meeste afspraken maakte ik op basis van vertrouwen. De fotografen mochten met mijn toestemming foto’s delen op hun pagina en in ruil kreeg ik de foto’s die ik kon delen met mijn volgers. De fotograaf had content; ik had content. Iedereen happy, zou je denken.

Ik nam mijn bikini mee naar de shoot

Vorig jaar heb ik een periode vrij genomen en ben ik gedurende twee weken naar Griekenland gegaan. Dat was overigens erg moeilijk, het was namelijk de eerste keer dat ik zonder mijn dochter op vakantie ging. Toch heb ik mezelf gepusht en vond via AirBnb een heerlijk appartementje. Via Instagram werd ik benaderd door een fotograaf uit Duitsland. Hij was van plan om naar Griekenland te komen om foto’s te maken, en was op zoek naar een aantal modellen. Via een videogesprek bespraken we verdere details. Al snel bleek dat we op dezelfde lijn zaten en we hadden hetzelfde idee bij onze shoot. Hij kende de omgeving en wist een mooi strand waar we konden shooten.

Op de dag van de shoot was ik heel enthousiast. Ik had nieuwe sportkleding bij me, zag er zongebruind uit, en had er onwijs veel zin in. We spraken een uur voor zonsondergang af, zodat we de mooi licht hadden tijdens de shoot. De fotograaf en ik lagen precies op één lijn, en hadden creatieve ideeën. Naast de foto’s in mijn sportkleding, had ik een badpak en bikini’s bij me.

Tijdens de zonsondergang vroeg de fotograaf of ik een paar naaktfoto’s wilde hebben voor mijn eigen gebruik. Daar was ik wel voor te vinden, dus zag dit als een mooie kans en stemde toe. Hij verzekerde mij dat hij de foto’s naar mij zou sturen en daarna van zijn SD-card zou verwijderen.

Er werden duizenden exemplaren verkocht

Ruim een maand na de shoot kreeg ik zo’n twintig foto’s in mijn mail. Ik zag mezelf in een sportieve legging, in een yogapose, rennend op het strand en uiteraard ook naakt in de branding. De foto’s waren mooi en ik was er blij mee. De fotograaf vroeg welke foto’s hij mocht plaatsen op zijn pagina, ik gaf hem een paar opties.

Een jaar later kreeg ik een digitale uitnodiging van deze fotograaf. Hij had foto’s van modellen gebundeld in een e-book. Hij vertelde dat ik ook in het boek voorkwam, met de foto’s waar ik toestemming voor had gegeven. Nieuwsgierig kocht ik het boek, maar ik kreeg al snel een naar voorgevoel. Het waren namelijk alleen maar naaktfoto’s van modellen. Ik scrolde naar de juiste pagina en wist niet wat ik zag. Deze fotograaf had mijn naaktfoto’s erbij gedaan.

Ik raakte compleet in paniek en heb hem woedend opgebeld. Hij kon mijn foto’s niet verwijderen en er waren al duizend exemplaren verkocht. Mijn naaktfoto’s gingen rond en ik had geen poot om op te staan. Ik heb gescholden en gevloekt aan de telefoon, en heb het daarna laten rusten in de hoop dat het snel zou overwaaien en niemand mij zou herkennen.

Ook had ik veel steun van mijn partner. Hij was gelukkig niet boos. Hij zei dat het tenminste hele mooie foto’s waren en ik nu mijn lesje wel had geleerd. Inmiddels heb ik mijn Instagram verwijderd en focus ik mij op mijn gezin. In plaats van een voorbeeld te zijn voor mijn volgers, wil ik nu graag een voorbeeld zijn voor mijn dochter.”

We love it: Deze 10 foto’s op Instagram eren post-baby bodies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme