Manon Sikkel
Manon Sikkel Relatie 3 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Test: hoe afhankelijk ben jij van je partner?

Problemen komen in de beste relaties voor, maar statistisch gezien heb je er in een relatie met kinderen meer last van. Hoe leuk het opvoeden van jonge kinderen ook is, het kost je tijd, energie en soms ook nachtrust. Gelukkig overleven de meeste relaties het wel, maar pas op als een van de twee emotioneel afhankelijk is van de ander.

Als iemands gevoel van eigenwaarde volledig wordt bepaald door de relatie is de kans op uit elkaar gaan groter. Dat ontdekten psychologen van de universiteit van Houston een paar jaar geleden. Kleine conflicten veroorzaken dan al snel depressieve gevoelens en angst, obsessief gedrag en grote stemmingswisselingen. Te grote afhankelijkheid in het begin van een relatie kan zelfs een teken zijn dat de partners niet goed bij elkaar passen.

Test

Hoe is het gesteld met je eigen relatieafhankelijkheid? Hieronder vind je vijf stellingen die je stuk voor stuk op jezelf moet betrekken. Wees zo eerlijk mogelijk. Schotel de stellingen ook aan je partner voor en laat hem ook zo eerlijk mogelijk antwoorden. Leg daarna de uitkomsten naast elkaar. Over de uitkomst kletsen kan heel verhelderend werken, maar eh… is natuurlijk niet verplicht 😉

Schaal: 1 = helemaal niet, 5 = zeer op mij van toepassing.

1.

Ik heb een beter gevoel over mezelf als mijn partner en ik goed met elkaar overweg kunnen.
1 2 3 4 5

2.

Ik heb een beter gevoel over mezelf als mijn partner en ik ons emotioneel verbonden voelen.
1 2 3 4 5

3.

Het succes van mijn relatie is een graadmeter voor hoe ik over mezelf denk.
1 2 3 4 5

4.

Ik heb een beter gevoel over mezelf als anderen zeggen dat ik een leuke relatie heb.
1 2 3 4 5

5.

Als mijn partner kritiek op mij heeft, voel ik me heel slecht over mezelf.
1 2 3 4 5

De uitkomst

De uitkomst van de test kun je heel makkelijk zelf berekenen. Tel de scores op en deel de uitkomst door 5. In een gezonde relatie kwamen beide partners gemiddeld rond de 3 uit. Wat is het resultaat bij jou?

Onderzoekers bevestigen: dit is waarom stellen die langer een relatie hebben vaak op elkaar lijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Test: hoe afhankelijk ben jij van je partner?
Sluiten