Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 28 okt 2014

Thank God it’s sunday… Mijn Helweek is afgelopen!

Fammes Els waagt zich aan de Helweek. Een week waarin je uit je comfortzone stapt, je dagelijkse routine doorbreekt en je verder reikt dan normaal.

Is mijn leven echt veranderd, zoals mental coach Erik Bertrand Larssen aan het begin van deze week beloofde? Al eerder kon je op Famme over mijn Helweek (deel 1) en de eerste dagen (deel 2) lezen. Lees hieronder hoe de laatste dagen zijn vergaan. Heeft de schop onder mijn reet geholpen?

Donderdag (vervolg)

Om half elf wilde ik eigenlijk wel naar bed. Om twee uur ‘s nachts had ik het gehad met die hele Helweek en om vier uur moest ik mijn best doen om mijn ogen open te houden (stokjes in de zaal? Anyone?). Wáárom doe ik dit?! Wie heeft dit bedacht? Het liefst zou ik op willen geven, maar Erik zegt dat ik door moet zetten. De wilskracht die ik nu aan mezelf laat zien, daar kan ik nog een leven lang plezier van hebben. Dit is héél anders dan die dronken avond doorhalen tijdens mijn studententijd. Ik werk dus maar mijn to-do-list af: kledingkast uitruimen, wat oefeningen doen, belastingaangifte regelen, openstaande rekeningen betalen, wat werken, het huis schoonmaken (inderdaad zonder stofzuiger, wel met zo’n vezeldoekje in verband met de buren). Om vijf uur ‘s morgens maak ik een wandeling, om wakker te worden. En nee, daar kijk ik niet eens meer gek van op. Al met al kreeg ik veel gedaan! Het is ochtend, tijd om me klaar te maken.

Vrijdag

Ik sta voor de spiegel, gedoucht en wel, alleen kan mijn bleke gezicht nog wel een lik make-up gebruiken. ‘JEROEN!’ Mijn vriend vliegt de badkamer binnen en vraagt wat er is. ‘Ik voel me best prima, maar ik kan écht NIET naar werk. Kijk ‘ns naar dit ENORME luie oog?’ Mijn linkeroog staat in standje winterslaap, terwijl het andere vrolijk de wereld in kijkt. Mijn vriend lacht me heel hard uit, gelukkig heeft hij enorme wallen. Ik moet vandaag eerst langs de huisarts, maar gelukkig vraagt ze niet waarom ik er als een lijk uitzie. Het valt dus best mee. Op naar werk. Daar word ik beloond met een denderend applaus wanneer ik binnenkom, want ik heb HET gered. En hoezee: het daglicht doet me goed. Ik krijg bijna een soort van vleugels en heb vrijwel geen last meer van het slaapgebrek. Van de rust-oefeningen van Erik komt helaas weinig terecht. Een keer loop ik vol tegen een glazen deur aan. Oeps! De vrijmibo sla ik vandaag dus maar even over. De volgende keer dat ik tot in de late uurtjes werk of een afspraak heb, maak ik me niet meer druk over een uur meer of minder slaap.

Zaterdag

Om 13.00 heb ik er al een kleine wereldreis op zitten: van Utrecht naar Eindhoven, van daar naar Hoofddorp en terug naar Eindhoven. Daar loop ik als een gek tot 19.00 uur nog even de Dutch Design Week af. Om vervolgens met broer, zus en aanhang te gaan eten. Sorry Erik, vanavond smokkel ik. Na een week zonder sociale contacten hecht ik erg veel waarde aan dit momentje ontspannen. En hé: vandaag is volgens Erik ‘Happy Day’ en als ik ergens vrolijk van word is het mijn familie. Uiteindelijk kom ik om 13.00 dodelijk vermoeid thuis. Man, wat heb ik vandaag veel gedaan. En goed dat het voelt! En joh, morgen heb ik nog een hele dag weekend waarin ik véél kan doen.

Zondag

Aangezien ik gisteren laat thuis was, blijf ik toch tot 7.00 uur liggen. Wat mij betreft alsnog een prima tijd voor een zondag (!). Ik moet nog wat werken en ben rond 13.00 uur klaar, terwijl ik hier anders makkelijk een hele dag aan had besteed dankzij het Facebook-en, windowshoppen en jammeren (‘waarom moet ik op zondag werken’, ‘ik heb geen zin’) tussendoor. De rest van de middag ben ik bezig met hobby’s. Jáhá hobby’s. Die dingen (lezen, tekenen, bakken in mijn geval) waar ik sinds mijn negentiende amper meer tijd voor neem. En sorry Erik, om 20.20 uur plof ik op de bank met een zelfgemaakte brownie voor Heel Holland Bakt. Weliswaar op TV, maar voor mij betekent dit actief ontspannen en geen hersenloze tijdverspilling. Genieten na zo’n week hard werken en geen tv!

Wat hebben we geleerd?

– Ik ga niet dood aan een beetje hard werken of een nacht doorhalen
– Sterker nog: je hebt eindelijk tijd voor leuke dingen wanneer je je aan een planning houdt
– Ik was de allerslechtste multitasker ooit: ik deed alles door elkaar
– Je kunt echt heel veel doen wanneer je vroeg opstaat (en dit geeft een goed gevoel)
– TV-kijken kan best, maar maak bewust een keuze. Welke programma’s wil je deze week graag zien? Scheelt úren!
– Sport ‘ns wat meer (geen excuses, je voelt je echt beter)
– Ik was al best goed en productief bezig. Een fijne bevestiging, omdat ik soms best onzeker ben of ik alles wel goed aanpak
– Minder social media is nooit verkeerd. Je relatie wordt er een stuk gezellig van in ieder geval
– Carrière-wise was het inspirerend om te lezen hoe de groten der aarde (zoals Steve Jobs) hun dagen planden.

Denk je nu: ‘Ja, maar dit hierboven dat weet ik toch al lang?’ -Ik dacht ook dat het open deuren waren (en als ik het zo lees denk ik dat nog steeds)- maar op de een of andere manier zien mijn dagen er toch anders uit. Ik ben me net een tikkie bewuster van mijn houding, hoe ik overkom (positiever), wat ik wil bereiken, hoe ik dat ga aanpakken en de relaties met de mensen om me heen. Geen life changing experience, maar wel ietsje meer mindfulness. Een prima opbrengst, maar die nacht doorhalen had voor mij niet gehoeven.

Voor de mama’s

Ik denk dat de Helweek voor veel mama’s goed te doen is. Is jouw week iedere dag een helweek vol slapeloze nachten, dan zou ik ‘m even overslaan. Maar ben je een moeder die bewuster in het leven wil staan: doen!

Reageer op artikel:
Thank God it’s sunday… Mijn Helweek is afgelopen!
Sluiten