The Durrells: de nieuwe Britse hitserie die je niet wil missen

Het wordt een zinderende sportzomer met het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France op het programma. Maar voor iedereen die niet warm loopt voor het sportgeweld hebben we de perfecte summer get-away: De nieuwe Britse hitserie The Durrells. Denk Downton Abbey meets The Office.

Oké, doe even je ogen dicht en stel je dit voor: je bent sinds een aantal jaar alleenstaand moeder met financiële misère en je leven draait geheel om het opvoeden van een stel eigenwijze, gefrustreerde kinderen. De oudste is ontevreden over zijn carrière, de jongste wordt hevig gepest op school en de twee middelsten worstelen met hun zelfbeeld. En intussen zijn ze ook allemaal sterren in commentaar leveren op alles en iedereen. Dat kan je als moeder flink gek maken. Wat doe je dan als je oudste zoon eens gekscherend voorstelt te vluchten naar het prachtige Griekse eiland Corfu?

In dit geval besluit hoofdrolspeler Louisa Durrell (gespeeld door actrice Keeley Hawes) de sprong in het diepe te wagen om het leven van haar gezin nieuw leven in te blazen. En dat gaat uiteraard niet zonder slag of sloot en mét de nodige romances. Dat is in een notendop het verhaal van deze nieuwe zesdelige dramaserie op BBC First.

Familieleven

Scenarioschrijver Simon Nye: ‘Ik wil laten zien hoe mooi en fijn het familieleven is, ondanks de angsten, problemen en depressies die er soms spelen. Sommigen vinden het irritant om te zien, maar dat is hoe families zijn. Het is de realiteit.’
Lee Leschasin, Communications Manager van BBC Worldwide denkt dat de serie heel herkenbaar zal zijn voor vele (alleenstaande) moeders. ‘Als vrouw in de familie probeer je altijd de boel bij mekaar te houden. Je bent altijd met de kinderen bezig en cijfert jezelf al snel weg. En soms wordt het je allemaal even te veel. In veel films en series wordt het familiebeeld geromantiseerd, maar in The Durrells zie je ook de andere kant.’

Bingen, bingen, bingen

Bij de preview van de eerste aflevering voel ik al gelijk aan mijn water: dit wordt een serie om te bingen. En dat komt door een aantal essentiële ingrediënten die veel van ons vrouwen zal aanspreken: het feelgood familiegevoel als basis, de uitgesproken karakters, het fijne zomergevoel dat de serie uitstraalt, de knappe (Griekse) mannen (well, hello there yourself!) en vooral de vlijmscherpe en droge Britse humor. Of de Grieken de humor ook zullen waarderen? ‘We zullen het zien’, vertelt Simon lachend.

Een andere belangrijke factor is dat The Durrells een welkome afwisseling is in het gigantische aanbod aan spannende en gewelddadige actieseries en detectives. Eindelijk gaat er eens niet iemand dood aan het eind van de episode en je zit niet constant op het puntje van je stoel van spanning. Nee, dit is van het soort: sit back, relax, lach en zwijmel.

Wat The Durrells ons leert over het gezinsleven

‘Neem geen vier kinderen’, lacht scenarioschrijver Simon. En daarnaast…

[STAP stap=”1″]

Laat je zoon nooit je liefdesleven regelen

Louisa is alleenstaand moeder en zit er helemaal doorheen. Ze is gestrest en reageert gefrustreerd op iedereen. Volgens haar 21-jarige zoon Larry (Josh O’Connor) komt dit omdat haar seksleven morsdood is. Zelf beschrijft ze het als volgt: ‘Ik voel me als een balkende, seksloze ezel met vier kinderen.’ Dus kruipt Larry in de rol van Cupido en dat loopt niet altijd even goed af.

[STAP stap=”2″]

De controlfreak uithangen maakt je niet gelukkiger

De natuur heeft ons moeder-DNA zo geprogrammeerd dat ons leven volledig om onze kinderen draait. Logisch. Maar dat maakt ook dat je jezelf makkelijk wegcijfert of te bezorgd kan zijn over hun levens. Louisa geeft zelfs toe dat ze nog nooit voor de volle vijf minuten volledig aan zichzelf heeft kunnen denken. Maar weet ook, je kinderen zijn individuele wezens met een eigen leven, en die kun je niet altijd controleren. Simon: ‘Er is altijd wel een kind dat lijdt of minder goed in z’n vel zit, en dat zorgt er weer voor dat zij lijdt. Ze is een single parent die probeert te dealen met de gekte om haar heen.’

[STAP stap=”3″]

Humor is vaak je redmiddel

Als je niet meer om jezelf en het leven kunt lachen, dan is de lol er snel van af. Voor Louisa valt er ook nog weinig te lachen, maar haar vier onhandelbare kinderen zorgen gelukkig voor de nodige hilarische situaties. Hoewel ze daar zelf ongetwijfeld soms anders over denkt. Maar het is vooral de vlijmscherpe doch droge Britse humor die deze serie maakt.

[STAP stap=”4″]

Hulp vragen is niet erg, je kunt niet altijd alles zelf

Een alleenstaand moeder met vier kinderen, dat is pittig. En van het regenachtige Engeland naar het zonnige Griekenland verhuizen neemt die problemen niet weg. Gelukkig krijgt Louisa al snel hulp aangeboden van een aantal behulpzame figuren en charmante Griekse mannen. De Grieken hebben er zelfs een mooi woord voor, namelijk filoxofie, dat ‘zorgen voor vreemde mensen’ betekent.

[STAP stap=”5″]

Blijf je dromen volgen (juist ook als moeder)

Het advies van Simon: ‘Ga ervoor! Je hoeft niet per se naar een eiland te verhuizen, maar als je het gevoel hebt dat je met het hele gezin weg wil, moet je dat zeker doen. Omarm je eigen dromen en wensen en die van je kinderen. Wees jezelf, heb geen stress en maak lol!’

En, komt hij op je binge-lijstje: ja of nee? Praat mee op Facebook! Meer weten over de serie? Kijk dan even hier.

The Durrells is vanaf 12 juli om 21.00 te zien op BBC First.

In samenwerking met BBC First

Reageer op artikel:
The Durrells: de nieuwe Britse hitserie die je niet wil missen
Sluiten