Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 16 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Thuis samen muziek maken stimuleert het IQ van je kind enorm – blijkt uit onderzoek

Dat muziek een belangrijke relatie heeft tot de ontwikkeling van kinderen mentaal en sociaal weten we al veel langer. Maar dat betekent niet dat onze kinderen naar de muziekschool moeten. De oplossing ligt namelijk verdacht dichtbij: thuis samen muziek maken!

Je hoeft geen fortuin aan muziekinstrumenten uit te geven om je kind een intelligente, muzikale opvoeding mee te geven. Het is namelijk goed voor je kind om gewoon samen thuis liedjes te maken. Een nieuw studie suggereert dat regelmatig samen muziek maken met zeer jonge kinderen zelfs voordelen heeft die verder gaan dan voordelen van op jonge leeftijd lezen.

En het beste nieuws? Voor het beste resultaat maak je de muziek dus samen, gewoon in huis.

Samen muziek maken

Door de impact van muziek en het lezen zowel uitzonderlijk als samen te meten, waren de onderzoekers in staat om de voordelen naast elkaar te leggen. Daaruit blijkt dat muzikale activiteit het sterkste in relatie staat tot een positief sociaal gedrag, aandacht en regelgeving.

Waarom je beter niet te vaak naar je favoriete muziek kan luisteren

Hoger IQ

Wat de wetenschap nu heeft aangetoond, is dat de positieve invloed van muziek op de ontwikkeling van de hersenen bijzonder sterk is. Kinderen die muziekles van hun ouders krijgen, zouden hier dus een hoger IQ van krijgen.

Proberen te improviseren door iets te tellen of het maken van nieuwe ritmes en bekende melodieën kan een enorme kracht zijn in de ontwikkeling van rekenen en geletterdheid.

Verder lezen: Waarom muziek de beste multivitamine is

Creativiteit, geluid en face-to-face

De ware kracht ligt in de mix van creativiteit, geluid en face-to-face interactie: hierdoor wordt het leren versterk door de positiviteit en de empathie in een emotionele relatie.

Ook interessant: er is uit het onderzoek gebleken dat er geen vervanging is voor persoonlijke betrokkenheid van een ouder. Het is dus vele malen beter om thuis met de ouders muziek te maken, dan een kind naar een muziekschool te sturen.

Jamsessie

Kan je geen muziekinstrument bespelen? Geen probleem. Je stem is het instrument dat je altijd bij je hebt. Daarnaast staan er genoeg potten en pannen in de keukenkastjes waar je los mee kunt gaan. Voor de fanatieke ouder is het een aanrader om toeters en bellen in te schakelen. Neem de tijd voor een jamsessie met je peuter en geniet van elkaar.

Nog creatiever worden? Ha! 11 tips om de creativiteit van je kind (en jezelf!) te stimuleren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

the conversation

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Thuis samen muziek maken stimuleert het IQ van je kind enorm – blijkt uit onderzoek
Sluiten