Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 29 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

‘Thuis bevallen is misdadig’

Als er een onderwerp is waar heftige tweestrijd over bestaat dan is het wel de thuisbevalling. Onbegrijpelijk vind ik, want bewezen is dat het risico voor moeder en kind op complicaties met mogelijk de dood tot gevolg veel groter is bij thuis bevallen.

Het best gelezen stuk is het vandaag op Blendle. ‘Geef gynaecoloog het voortouw’ in opinie van de Volkskrant. En ik kan het niet meer eens zijn met het stuk. Mijn eerste zwangerschap eindigde in een manuele placenta verwijdering en ik verloor twee liter bloed. Bij een goeie vriendin liep het bijna fout af en thuis zou ze overleden zijn. Gelukkig waren wij beiden in het ziekenhuis. Voor een van de vrouwen in mijn Mensendieck puf clubje liep het wel verkeerd af. Zat ik een week na mijn eigen bevalling bij de begrafenis van haar, tijdens de bevalling overleden, zoontje. Maar niemand die erover durfde te reppen dat het wel eens anders had kunnen aflopen als ze in het ziekenhuis was bevallen.

Vier maal zo hoog

Wat is het toch met Nederland? Waarom houdt de maatschappij, houden vrouwen, de regering en verloskundigen zo vast aan het gezellige en knusse thuis bevallen, terwijl het artikel via feiten duidelijk uiteenzet dat 1 op de 3 thuisbevallingen in het ziekenhuis eindigt? En kindersterfte vlak voor en na de bevalling in Nederland behoort tot de hoogste in Europa. Onderzoek van het UMCU (Utrecht) uit 2010 wees uit dat het overlijdensrisico vier maal zo hoog was met een zelfstandige verloskundige thuis. Vier keer zo hoog! Al was het 1% dan zou ik nog het risico niet willen lopen.

Verbod

Waarom sluit een groot deel van Nederland zijn ogen? Zijn we bang dat een beroepsgroep uitsterft? Willen we progressief als we zijn vasthouden aan pijn lijden, nuchterheid hoog in het vaandel houden? Ik begrijp het gewoon niet.

Ik vraag me af waarom er zo veel vrouwen zijn die nog voor thuis bevallen kiezen. Is er een moeder (in spé) die het mij kan uitleggen?

Disussieer mee op Famme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Thuis bevallen is misdadig’
Sluiten