Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 6 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

De thuisblijfvader is gelukkiger en heeft een beter huwelijk!

Vaak – vooral vroeger – zijn de rollen wat betreft het huishouden duidelijk, de man werkt en de vrouw is thuis en zorgt voor de kinderen. Anno 2018 hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. En wat blijkt? De thuisblijfvader heeft een gelukkiger en dus beter huwelijk!

Zorgde vroeger de vader voor brood op de plank en bleef moeders de vrouw thuis, tegenwoordig voelen veel vaders er wat voor om zelf thuis te blijven bij de kids. En dat is soms knap lastig in een maatschappij die vooral op prestatie is gericht. Helemaal als man, omdat van hen vaak wordt verwacht dat ze successen boeken op carrièregebied. Of ze hebben deze verwachtingen van zichzelf. Dan moet je behoorlijk sterk in je schoenen staan als je bewust kiest voor je gezin. Deze thuisblijfvaders deden het en zijn er nog altijd heel blij mee.

Betrouwbaar zijn

Jerry: ‘Nu ik thuisblijfvader ben is mijn vriendin veel relaxter. Ze was vroeger een beetje jaloers van aard. Het was niet heel erg, maar het was wel aanwezig. Nu ik thuis voor de kleine zorg merk ik dat zij veel relaxter is. Ik heb een zorg bij haar weggenomen en daarnaast voel ik mij heel speciaal. Mijn rol gaat me goed af. Beter dan verwacht. Ik was bang om veelal de enige verantwoordelijke te zijn over ons kind, maar ik geniet met volle teugen en heb enorm veel vertrouwen in mijzelf gekregen. De uitkomst: zij vertrouwt mij, en ik vertrouw mijzelf. We zijn veel gelukkiger nu deze verandering normaal is geworden.’

Flexibele mindset

Hans: ‘Mijn vriendin zat in de knoop met haar werk en kon onmogelijk vrij krijgen. Om die reden besloot ik thuis te gaan werken. Ik geef toe: dat gaat niet altijd even soepel. Wanneer de kleine wakker is, honger heeft of gewoonweg niet wil slapen is dit tijdrovend. Je zou kunnen denken dat dit niet de meest succesvolle situatie is. Ik snap deze eerste gedachten, dit was de mijne namelijk ook. Maar ik zie het nu anders. Ik heb mazzel! Ik kan werken vanaf huis, en tegelijkertijd ieder stapje van mijn kind meemaken. Ik houd mijn vriendin uiteraard van alles op de hoogte en zij is nog altijd even blij met iedere foto die ik haar stuur. Ik ben er voor mijn kleine meid, dit doet mij, mijn vriendin en ons als gezin enorm goed.’

De meest grappige en sneaky leugens die ouders ooit hun kinderen vertelden

Liefdevol werk

Marc: ‘Ik raakte mijn baan kwijt en dit maakte me behoorlijk angstig. Ik koppelde mijn eigenwaarde aan de job die ik had, dus dat was een flinke pil toen ik zonder zat. Ik zat thuis en werd daarmee automatisch de oppas. Ik had van tevoren nooit kunnen bedenken dat dit de meest mooie en waardevolle afleiding of invulling ooit zou zijn. Ik merk dat mijn zoon me nodig heeft, ik kan iets voor hem betekenen en ik maak hem blij. Voorheen was ik alleen maar zeker van mijzelf als werknemer, mijn ontslag was dan ook abrupt. Vanaf nu ben ik zekerder als man. Want kijk wat ik kan: ik draag de zorg over het meest mooie wat mij ooit is overkomen. Ik kan aan mijn vriendin zien, dat ook zij niet van te voren had durven dromen dat dit zou geboren. Ik weet nu wat krachtig zijn betekent.’

Teamwork is fantastisch

Steven: ‘Ik heb twee dochters en voel me de meest rijke vader ooit. Ik was eerder ook een van de meest angstige vaders omdat een van beiden erg ziek was. Haar gezondheid werd mijn prioriteit. Ik vond mijn baan leuk, maar niet zo leuk als mijn vrouw haar baan vindt. Het idee van thuisblijfvader zijn sprak mij in het begin niet heel erg aan. Ik voelde me al snel een slappeling, maar de gezondheid van mijn dochter ging als vanzelfsprekend voor alles. Ik kon haar nu beter helpen indien dit nodig was, en daarnaast kon mijn vrouw bouwen aan de carrière waar zij altijd al van gedroomd had. Mijn vrouw is mij eeuwig dankbaar voor mijn rol als thuisblijfvader. Ze ziet wat ik voor haar en voor onze meid(en) over heb.’

Communicatie is de key

Marko: ‘Ik ben vroeg begonnen met werken en zag al snel een gat in de markt. Ik moet het eerlijk toegeven: in mijn werk heb ik heel veel mazzel gehad. Ik heb veel geld kunnen verdienen en dat is nog altijd deels gaande. Begrijp me niet verkeerd: het was snoeihard werken. En nu is het even tijd om de teugels te laten vieren en mij te focussen op het ouderschap. Ik wil mijn kinderen zien opgroeien en ik grijp nu mijn kans. Ik was er voorheen niet en die tijd ga ik nu inhalen. Mijn vrouw weet niet wat ze ziet. Van die serieuze moneyman naar een zorgende en liefhebbende vader. Ik moet zeggen dat ik ook wel een beetje van mezelf sta te kijken, maar hey, ik ben gelukkiger dan ooit tevoren, en dat zijn wij ook.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme