Persoonlijk 17 sep 2017 Redactie

Thuisblijfvader krijgt gezondheidsproblemen (van het thuisblijven), zegt onderzoek

Er zijn nog altijd minder thuisblijfvaders dan thuisblijfmoeders. Daarvoor zijn meerdere redenen te bedenken, maar een daarvan is het feit dat mannen gezondheidstechnisch minder opgewassen blijken tegen de taak van thuisblijfvader, blijkens recent onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Amerikaanse Rutgers University en bestudeerde meer dan 1100 stellen. Bij de onderzochte stellen was sprake van een evenredige verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke kostwinners. Met andere woorden: bij een groot deel van de onderzochte groep was het papa die thuis bij de kinderen bleef, of in ieder geval minder uur werkte dan moeder de vrouw.

Maagzweer, hartproblemen en longaandoeningen

Dankzij de emancipatie is het allang niet meer raar als vrouwen werken, of dat nou meer of minder uren betreft dan manlief. Althans, zo denken vrouwen erover. Het onderzoek wijst uit dat het mannen die thuis niet de kostwinner zijn – en dus de rol van thuisblijfvader hebben, meer last hebben van gezondheidsproblemen – waaronder maagzweer, hartproblemen en chronische longaandoeningen. Heus waar.

Thuisblijfvader = een miljoen taken tegelijk

Hoe dat komt? Simpel: omdat ze zich voelen falen als man. Het feit dat ze als man en vader niet de belangrijkste economische ‘verzorger’ zijn, slaat een deuk in hun mannelijkheid, met stress tot gevolg. Maar, zo gaven enkele vaders toe, ook wel omdat ze erachter kwamen dat het huishouden bestieren (al dan niet uitbesteed) en vooral de kinderen ‘runnen’ niet bepaald een ‘walk in the park’ is. ‘Ik ben bijna een jaar thuis geweest bij de kinderen, en pas toen leerde ik dat full-time vader zijn betekent dat je een miljoen taken tegelijk hebt: chauffeur, time-manager, kok, werkster, politie-agent, etc. Maar ook dat het gewoon behoorlijk stressvol kan zijn om de hele dag alleen met je kinderen te zijn’, aldus een reactie van een thuisblijfvader uit het onderzoek.

De reactie van de gemiddelde thuisblijfmoeder laat zich raden: ‘stel je niet aan’, gevolgd door ‘sluit achter in de rij aan, wil je?’ In dit genderneutrale tijdperk moet het maar eens afgelopen zijn met dit soort gewauwel. Thuisblijfouder zijn is een pittige baan, en hoewel economisch misschien minder lucratief dan wanneer je elke dag in een kantoorgebouw je best zit te doen – misschien nog wel vermoeiender dan dat.

De moraal van het verhaal

Dus er zijn twee opties: of vrouwen worden vanaf nu nooit meer (licht) laatdunkend bejegend omwille van hun thuismoederschap, of thuisblijfvaders stoppen vanaf nu met zeuren.

Deze papa heeft het begrepen: Man schrijft brief aan zijn vrouw, de thuisblijfmoeder

The Daily Telegraph

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Thuisblijfvader krijgt gezondheidsproblemen (van het thuisblijven), zegt onderzoek
Sluiten