Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Work & Life 4 feb 2015

Thuiswerken is goed voor jou, maar ook voor je baas!

Het slechte weer van de afgelopen week, waarin veel mensen heel erg happy thuis hebben gewerkt, brengt ons weer bij de aloude discussie met de werkgever dat thuiswerken het beste is dat ons, maar ook hen kan overkomen. Een pleidooi aan de hand van gedegen onderzoeken! Uitprinten en aan de baas geven.

‘Ik werk vandaag thuis, ok?! #treinenrijdenniet #slechtweer #files #brrr.’

Mijn collega en medewerker Florine appt of het goed is dat ze thuiswerkt. Nu weet zij dat het slechts een formaliteit is, want ik ben vanaf dag 1 voorstander van het thuiswerken. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben ook voor vaste dagen waarop iedereen wel werkt, er meetings zijn en we met zijn allen werken aan cultuur en sfeer op onze redactie, maar kom op zeg: Famme is een titel voor vrouwen met een druk leven en vaak een of meerdere kinderen waar van alles voor geregeld moet worden. Het klinkt een beetje gek uit mijn eigen mond, aangezien ik op afstand in een ander ver land werk, maar het komend jaar gaat dat veranderen. Ik verhuis terug naar Nederland en kijk er naar uit om het thuiswerken af te wisselen met het werken op de redactie en bij de uitgeverij. Juist de combinatie is heerlijk.

Maar goed, ik beloof om met onderzoek te komen dat je op het bureau van de baas kunt neerleggen, dus hier komt het. Twee nieuwe onderzoeken wijzen namelijk uit dat thuiswerken goed is voor je gezondheid én voor de productiviteit. Niet alleen ervaren de thuiswerkers meer tevredenheid over het werk, ook voelden ze zich minder uitgeput van werk en kregen ze meer slaap. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de best presterende medewerkers in een thuiswerk omgeving extreem goed presteerden.

Slaap collega slaap

Een ander sterk argument, waar ik persoonlijk heel erg blij van wordt (en alle moeders met mij) is dat een ander onderzoek bewijst dat thuiswerkers die hun eigen tijd kunnen bepalen meer slaap kregen, vanwege die flexibiliteit. Eureka! En n=1 (ja, ik) kan het ondersteunen, want sinds ik vanuit huis werk ben ik een stuk uitgeruster. Na een nachtbraak avond met mijn 3-jarige kan ik een uurtje slaap pakken als iedereen de deur uit is of als de kleine ook slaapt en ik open mijn laptop weer ‘s avonds om een stuk (zoals dit) te tikken.

Kanttekening?

Zijn er dan ook negatieve kanten te noemen aan het thuiswerken. Jazeker, maar die kunnen ondervangen worden. Er zou een lagere kwaliteit in de relatie met collega’s zijn. Oplossing: vaste werkdagen afspreken waarop iedereen er is. Als tweede negatieve kanttekening blijkt dat hoge thuiswerk productiviteit correleert met bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Mensen die eerlijk, gewetensvol en heel blij met hun werk zijn laten een hogere productiviteit zien. Uitstellers hebben meer moeite met de vrijheid en verantwoordelijkheid in een niet-gecontroleerde werkomgeving. Ok, point taken.

7 tips voor thuiswerkers

Maak glasheldere afspraken

Thuiswerken is geen alternatief voor de creche of peuterspeelzaal. Een thuiskantoor heeft ook een deur die dicht gaat. Zorg ervoor dat familieleden niet bij je komen binnen wandelen. Werk is werk en dat betekent stilte en rust.

Maak een planning

Welke uren zijn je favoriete en op welk moment heb je het moeilijk. Doe de moeilijkste taken in je meest productieve uren. Heb je afspraken, plan dan slim om files heen.

Deal met de eenzaamheid

Thuiswerken kan eenzaam zijn. Ken je moeders op school die ook thuiswerken. Ga dan eens bij elkaar zitten en spreek werkuren af. Je kunt dan ook dingen tegen elkaar aanhouden. Heel fris om te kunnen levelen met iemand die misschien wel in een heel ander beroep zit.

Slaap

Let op: deze is geweldig. Een hazenslaapje of middagdutje is goed voor je visuele capaciteiten, je gezondheid en gewicht. Een dutje lijkt op meditatie. Het focust op je ademhaling, brengt je in de relaxstand en laat je gedachtestroom vrij. Hulde aan het dutje.

Weet te stoppen

Doorwerken, geen rust of tijd nemen voor jezelf komt je productiviteit niet ten goede. Neem dus voldoende pauzes.

Leg je pyjama onder het kussen

Kleed je aan alsof je naar werk gaat. Echt, in je slaap kloffie blijven rondlopen, met wilde haren maakt een enorm mentaal verschil.

Maak een fijne werkplek

Maak je thuiskantoor tot een inspirerende werkplek. Het hoeft niet groot te zijn of een apart kantoor, maar richt het zo in dat je geen last hebt van thuiszaken. Zorg voor een goed bureau, dit stoel, fijn licht en alle dingen die je nodig hebt om je heen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Thuiswerken is goed voor jou, maar ook voor je baas!
Sluiten