Redactie
Redactie Kids januari 26, 2018

Ouders, aan dit teken kun je zien of je kind alcohol drinkt

Tieners en alcohol: voor veel ouders betekent het een momentum van jewelste: het besef dat je kind in aanraking komt met ‘grotemensendingen’ zoals drank, drugs en seks. Nieuw onderzoek wijst ouders op signalen om te weten of hun kinderen zich tegoed doen aan alcohol.

Slaapgedrag als indicator

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het gaat om het slaapgedrag en -en problemen van je kind. Als je kind ‘s avonds nog heel laat wakker blijft en overdag juist vecht tegen dichtvallende ogen, is het wellicht tijd om je zorgen te maken, menen onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers University-Camden. Vooral slapeloosheid en moeheid overdag bij jonge tieners zou een duidelijke link zijn met alcoholgebruik onder deze groep.

Ander onderzoek

Dat alcoholgebruik impact heeft op slaappatronen is allesbehalve nieuw, maar onderzoek dat zich specifiek richt op de relatie tussen slaappatronen en alcoholgebruik van tieners is dat wel. Als er al onderzoek is, is dat niet uitgebreid genoeg. Zo worden vaak andere mentale gezondheidsproblemen niet meegenomen, noch is er aandacht voor familie-omstandigheden zoals ouderlijke toezicht. In dit onderzoek zijn die zaken wel meegenomen, waardoor het een completer beeld geeft.

Tieners en alcohol

De resultaten lieten onomstotelijk zien dat er een duidelijke relatie was tussen slapeloosheid ‘s avonds en ‘s nachts; moeheid overdag en gebruik van alcohol, zonder dat andere factoren daar de oorzaak voor waren. Echter, het onderzoek liet in het midden welke van de twee de oorzaak, en welke het gevolg is. Met andere woorden: of de moeheid en het slechte slapen het kind aanzetten tot het drinken van alcohol, of dat de puber door het drinken van alcohol slecht(er) slaapt. Wij zijn geen wetenschappers, maar dat laatste klinkt bijzonder aannemelijk.

Sowieso een oplossing zoeken

Onderzoekers roepen ouders, opvoeders en onderwijzers op goed in de gaten te houden als kinderen een verstoord slaapritme lijken te hebben, omdat het zou kunnen duiden op (overmatig) alcoholgebruik. Wat ons betreft luidt de moraal van het verhaal: let sowieso op het slaapgedrag van je kind. Want ook als het hem of haar niet aanzet tot drinken, is het sowieso verstandig een oplossing te vinden. Want we weten allemaal hoe funest weinig en/of slecht slapen voor mensen is – en al helemaal voor jongvolwassenen.

Een andere reden waarom kinderen weinig en slecht slapen: teveel beeldschermtijd.

Reader's Digest

Reageer op artikel:
Ouders, aan dit teken kun je zien of je kind alcohol drinkt
Sluiten