Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 29 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

De tijd die ouders met hun kind doorbrengen is de afgelopen 50 jaar verdubbeld

Had je het als moeder makkelijker of juist moeilijker wanneer je een kind opvoedde in de jaren zestig? Het blijft een eeuwige discussie, maar feit is wel dat ouders hun kinderen meer zien dan ooit. 

Continu contact

We staan weliswaar niet meer zoals in de jaren zestig uren in de keuken om een driegangendiner te koken voor het voltallige gezin, maar aan de andere kant; de meeste kinderen spelen ook niet meer zoals wij vroeger deden urenlang buiten. De meeste moeders verliezen hun kind buiten school niet langer dan 30 minuten achtereen uit het oog, of staan anders wel continu in contact met ze via WhatsApp. Uren roddelen, koffie drinken en peuken roken met vriendinnen á la Mad Men‘s Betty Draper is er niet meer bij. Dat is niet per se een slecht ding, maar wel iets om bij stil te staan. Ouders van nu hebben namelijk echt steeds minder tijd voor zichzelf.

Deense moeders

En dan overdrijven we niet. Uit onderzoek van The Economist blijkt dat moeders in de jaren zestig gemiddeld zo’n vijftig minuten per dag bezig waren met zorgen voor hun kinderen. In 2012 was dat aantal al toegenomen tot 100-125 minuten. Deense moeders spannen de kroon met maar liefst 225 (!) minuten. De Françaises zijn weer eens de uitzondering op de regel; onder hen is het aantal minuten juist afgenomen.

Vaders

Het goede nieuws is dat dit niet alleen geldt voor moeders, maar ook wel degelijk voor vaders. Waar zij in de jaren zestig gemiddeld 25 minuten per dag met hun kinderen doorbrachten, ligt dat aantal anno nu rond de 75 minuten per dag.

Dan rest natuurlijk de vraag: is het een fijn en veilig idee dat we altijd in contact staan met ons kroost? Of zijn we toch ook een beetje jaloers op de Franse mama’s en snakken we naar meer tijd voor onszelf? Wat vind jij? Praat met ons mee op Facebook.

‘7 redenen waarom ik mijn partner op de eerste plek zet (ja, boven de kinderen)’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De tijd die ouders met hun kind doorbrengen is de afgelopen 50 jaar verdubbeld
Sluiten