Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Body 10 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

‘s Nachts vaak wakker? Dit zegt het tijdstip waarop je wakker wordt over je gezondheid

Niets vervelender dan ‘s nachts zomaar wakker worden, helemaal niet als dat met regelmaat gebeurt. Dacht je dat het zonder reden gebeurde? Dat hoeft niet zo te zijn. Het tijdstip waarop je wakker wordt, kan namelijk wat zeggen over je gezondheid.

Hoe dat zit? Dat lees je hier!

Orgaanklok

Het heeft allemaal te maken met je orgaanklok. Belangrijk om te weten: er is geen wetenschappelijk bewijs voor een orgaanklok. Volgens de theorie zijn de organen in ons lichaam onderworpen aan een cyclus van 24 uur. Elk twee uur heeft weer een ander orgaan de hoogste activiteit. Het orgaan dat 12 uur daarvóór het actiefst was, is dan toe aan een rustfase. Je kunt dus door naar de klok te kijken weten welk orgaan op welk moment op volle kracht werken, en ook welke zich aan het herstellen zijn.

LEES OOK: Word je ‘s nachts vaak wakker? Dit is de mogelijke reden en zo kom je er van af

Je wordt bijvoorbeeld ziek omdat je last krijgt van bepaalde organen in hun hoogste activiteit. Bovendien is elke orgaan (volgens de Chinese geneeskunde) ook gekoppeld aan een emotie. En dát is de reden waarom de tijd waarop je wakker wordt iets kan zeggen over zowel je mentale als emotionele gezondheid.

Tussen 23:00 en 01:00

Tussen 23:00 en 01:00 is het de tijd van de galblaas, de galblaas heeft dan de hoogste activiteit. Als je wakker wordt rond deze tijd, kan het betekenen dat je galblaas je een teken geeft dat je minder vet voedsel moet eten, of het koffie- en alcoholgebruik iets moet minderen. Op emotioneel vlak kan dit betekenen dat je te veel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen. De emotie die hoort bij dit stadium is namelijk bitterheid.

Tussen 01:00 en 03:00

Rond deze periode heeft de lever de hoogste activiteit. Word je wakker, kan het dus zijn dat er iets met je lever aan de hand is. De emotie die bij dit orgaan hoort is woede of frustratie. Speelt er bijvoorbeeld het een en ander op werk? Of heb je een conflict gehad met je partner? Dan zou het goed kunnen dat je daarom wakker bent.

LEES OOK: Door op te houden met deze gewoonte slaap je ‘s nachts een stuk beter

Tussen 03:00 en 05:00

Ben je onlangs uit elkaar gegaan met je partner? Of is een familielid overleden? Het kan zijn dat je vanwege verdriet wakker wordt ‘s nachts. Deze twee uur zijn volgens de Chinese biologische klok namelijk de tijd van het verdriet. Naast de tijd van het verdriet staan je longen deze twee uur centraal.

Tussen 05:00 en 07:00

Je dikke darm is het meest actief rond dit tijdstip. Heb je wat verkeerds gegeten? Dat zou de reden kunnen zijn dat je wakker wordt tussen 05:00 en 07:00. Walging is de emotie die hoort bij dit orgaan. Ben je bijvoorbeeld ontevreden op werk? Of andere dagelijkse dingen? Het kan helpen om daar iets aan te doen, of om te zorgen voor een fijne ochtendroutine!

Peuters hebben overigens geen orgaanklok nodig, zij hebben 99 mega logische redenen om wakker te worden.. Lees ze hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘s Nachts vaak wakker? Dit zegt het tijdstip waarop je wakker wordt over je gezondheid
Sluiten