Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 16 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

De kracht van social media: dit meisje helpt jongeren met een eetstoornis door samen te eten via TikTok

We hebben een haat-liefdeverhouding met social media. Het kan ons jaloers en onzeker maken, maar het kan ons ook met elkaar verbinden. De 18-jarige Sara Sadok uit Amerika deelt de ontroerende, hartverwarmende kant van TikTok met ons.

”Als je moeite hebt met eten, laten we het dan samen doen. Ik neem de eerste hap, om het minder heftig te maken. En daarna neem jij een hap, oké?” Sara maakt TikTok-video’s die andere jongeren met een eetstoornis aanmoedigen om samen te eten.

TikTok als troost

De video van Sadok is inmiddels miljoenen keren bekeken, gedeeld en geliket. De hulp van het 18-jarige meisje is wereldwijd een troost voor jongeren die tegen een eetstoornis vechten. De jongeren maken samen met Sara de grote stap om de eerste hap van hun maaltijd te nemen.

‘Ik weet dat het heel moeilijk voor je is en ik ben ontzettend trots op je,” zegt Sara in haar video. De moedige jongeren worden door honderdduizenden andere TikTok-gebruikers geprezen voor hun overwinning.

Positieve reacties uit alle hoeken

De video’s zijn zo populair dat ze inmiddels ook door andere mediaplatformen zijn opgepikt. Deskundigen laten ook positieve geluiden horen over de actie van Sara.

Rozemarijn Vos, hoofdredacteur van een platform over eten, gewicht en uiterlijk, zegt tegen NOS: ”De TikToks van Sara zijn een mooi initiatief in een tijd waar eenzaamheid zo centraal staat. Het is een goed middel om mensen met een eetstoornis te ondersteunen.”

Proud2Bme is een platform waar jongeren met een eetstoornis terechtkunnen. Zij zijn ook te spreken over de TikTok-video’s en het effect hiervan. ”Een ervaringsdeskundige heeft een soort van vanzelfsprekende betrouwbaarheid. Dat is een waardevolle toevoeging tijdens een behandeling,” zeggen ze tegen NOS.

TikTok krijgt meer inhoud

TikTok lijkt te veranderen in een platform met meer inhoud. Er komen naast vermakelijke video’s steeds meer informerende video’s.

Het is voor veel jongeren een plek waar ze advies kunnen krijgen van leeftijdsgenoten. Ze kunnen hier met prangende vragen komen die ze thuis of op school niet snel zouden stellen.

Denk aan elkaar

Zullen we allemaal een voorbeeld nemen aan de hartverwarmende actie van de 18-jarige Sara Sadok? Iemand aanmoedigen of een compliment geven is een kleine moeite, maar het kan voor de ander een lichtpunt in de duisternis zijn.

We zijn samen nóg sterker dan alleen. Dat zie je maar weer.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Samen eten op TikTok: hoe een 18-jarig meisje mensen met eetstoornissen helpt

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De kracht van social media: dit meisje helpt jongeren met een eetstoornis door samen te eten via TikTok
Sluiten