Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 7 dec 2015

Time kiest ‘Person of the Year’, maar waar blijft de vrouw?

Elk jaar kiest Time magazine een Person of the Year. Dit levert elke keer een hoop gespreksstof op. DWDD wijdde er ook een item aan afgelopen week. Famme signaleert dat er sinds 1975(!!) geen vrouw meer verkozen is. Destijds won de ‘Amerikaans vrouw’ voor haar ontwikkeling op het gebied van feminisme en het breken van een lans voor meer invloed voor vrouwen. Schrijnend dat dit gelijk ook de laatste keer was, tot nu…

Rijst natuurlijk de vraag of er dit jaar een vrouw zal gaan winnen. De vrouwen die getipt worden voor dit jaar zijn Adèle (kom op mensen, Helloo!! ze kan lekker liedjes zingen maar persoon van het jaar?), Caitlin Jenner werd in DWDD getipt door Glamour hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp (Caitlin won bij de Amerikaanse Glamour de titel Woman of the Year 2015). En zeker, we hebben bewondering voor het openlijk delen van de transitie van Bruce tot Caitlin, maar of het voldoende is voor de eretitel?

Verder gooit Malala Yousafzai hoge ogen en dat snappen wij als Famme dan weer heel goed. Hoofdredacteur Philip Remarque van de Volkskrant tipt Angela Merkel om haar werk voor Europa in de euro en de vluchtelingencrisis. En zo zijn er tal van vrouwen die hun kop boven het maaiveld uitsteken. Bekende namen, maar ook onbekende namen die niet werken in het gezichtsveld van media en tv, maar met cv’s en resultaten waar je een diepe buiging voor maakt.

Daarom breekt Famme een lans voor een vrouw als Time Person of the Year. En laat het dan geen Adèle of Caitlin zijn, maar een Malala of Merkel. Hoewel, zo lang Donald Trump hem maar niet wint. De meest vrouwonvriendelijke man die er openlijk voor uitkomt en mee wegkomt en die een serieuze gooi naar het presidentschap wil doen. Brengt ons bij Hillary Clinton. Als zij het voor elkaar krijgt om Donald te verslaan bij de Republikeinen en de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten wordt, hebben wij in ieder geval de winnaar van 2016 al te pakken. Go Hillary!

Reageer op artikel:
Time kiest ‘Person of the Year’, maar waar blijft de vrouw?
Sluiten