Marleen Staal
Marleen Staal Kids 1 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom een time out je kind gelukkiger zou maken (als je het goed doet)

Even een time out. Als het allemaal teveel wordt, kan even op de pauze-knop drukken een enorme uitkomst zijn. Hoewel niet alle ouders fan zijn van deze opvoed methode, laat nieuw onderzoek zien dat een time out wel degelijk een positief effect kan hebben. Sterker nog: je kind zou er ook gelukkiger door worden.

Een time out is bedoeld om slecht gedrag in de kiem te smoren. Doet jouw kind iets dat je niet wilt hebben? Dan kun je teruggrijpen op het principe van een time out. Oftewel, voor een bepaalde tijd op een bepaalde plek tot rust komen. Vaak is dit de trap, de gang of een speciaal plekje in de kamer. In ieder geval is het een plek waar het niet leuk is om te zitten en na te denken over je daden.

Time out

Dat is ook de gedachte achter een time out. Dat je jouw kind uit een lastige situatie haalt en hem of haar aanspoort na te denken over negatief gedrag. Een recente studie deed onderzoek waarom ouders graag een time out gebruiken, want volgens experts zou een time out eerder problemen veroorzaken dan oplossen. En dat is onterecht, vindt professor Mark Dadds van de University of Sydney in Australië die het onderzoek naar het nut van een time out leidde. “Veel mensen denken bij een time out aan een eenzame opsluiting. Maar als je een time out gebruikt in een positieve manier van opvoeden, zullen kinderen gelukkiger zijn.”

De professor deed samen met andere onderzoekers van de Child Behavior Research Center van de University of Sydney het onderzoek. Ze onderzochten en behandelden 30 jaar lang het gedrag van duizenden kinderen met deconstructief gedrag. Uiteindelijk bleek dat de kinderen die een time out kregen veel gelukkiger waren.

De onderzoekers keken tijdens het onderzoek naar een time out vanuit mentaal perspectief. Ze focusten daarbij op kinderen tussen de twee en acht jaar en paste deze opvoedmethode ook toe bij kinderen die iets traumatisch hadden meegemaakt, zoals verwaarlozing of mishandeling. Beide resultaten vergeleken ze vervolgens met kinderen die waren weggehaald bij hun ouders.

Gelukkiger

Mark Dadds concludeerde dat kinderen die een trauma hadden veel gelukkiger bleken te zijn wanneer hun ouders een time out goed toepasten. “We zagen kinderen die verschrikkelijke dingen in hun leven hadden meegemaakt. Hun gedrag was buiten proportioneel, zoals schreeuwen, bijten en slaan. Hun ouders werd gezegd geen time out te gebruiken”, vertelt hij.

“Het werd alleen maar erger. Het is daarom nodig om ouders ervan te overtuigen dat een time out niet schadelijk is. In tegendeel.Kinderen worden juist gelukkiger, mits een time out correct wordt toegepast.”

Liefde en aandacht

Maar hoe je dat dan, vraag je je misschien af. Mark Dadds raad aan een time out te gebruiken wanneer een kind tussen de twee en acht jaar oud is en een time out moet worden ingezet wanneer een kind zich nog steeds veilig en geliefd voelt. Daarbij benadrukt de onderzoeker dat een time out nooit is bedoel om een kind te isoleren van liefde of aandacht. De methode is juist bedoeld als een milde manier om gedrag te veranderen.

Of je nu fan bent van deze manier van straffen of niet, het is aan jou om te bepalen wat het beste werkt  voor je kinderen. Mocht je een time out willen toepassen, dan weet je in ieder geval dat onderzoek deze manier onderbouwt. Maar het is aan jou om vervolgens de time out goed toe te passen.

Meer weten over kinderen die ruzie maken?

Time out! Zo ga je om met je kinderen die ruzie met elkaar maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom een time out je kind gelukkiger zou maken (als je het goed doet)
Sluiten