Marleen Staal
Marleen Staal Eten 2 apr 2019

Baas boven budget: 6 tips om lekker low budget koken

De grootste kostenpost? Daar zal het gros ‘eten’ op antwoorden. Maar voor een goedgevulde maag hoef je geen goedgevulde portemonnee te hebben. Zelfs met het kleinste budget kun je er per week alles uit halen wat er in zit. Kijk, zo wordt koken ineens weer een (bonus) eitje. 

Als student zakten we massaal voor vakken als bedrijfseconomie, maar creatief omgaan met geld konden we als geen ander. Zoveel mogelijk eten voor zo weinig mogelijk stufi. Toch lijken we niks te hebben geleerd uit ons ‘pasta met basismerk pesto’-tijdperk, want ons salaris verdwijnt elke maand linea recta de koelkast in. Al zijn er een paar slimme manieren om met een klein budget toch lekker te koken.

Kook met aanbiedingen

Het maakt niet uit bij welke supermarkt je aan het hamsteren slaat, elke gigant heeft wel gigantisch fijne aanbiedingen. Download een willekeurige folder app op je telefoon en ga op een vaste dag langs wat supermarkt folders om te kijken wat er allemaal in de aanbieding is deze week.

Grote kans dat er iets van groente en vlees of vis in de reclame is. En met een broccoli van een euro en afgeprijsde slavinken kun je een heerlijk old school Hollands gerecht klaarmaken. Ben je minder creatief van jezelf? Google dan even op recepten met ‘wortel’ en ‘gerookte kip’. Dan kom je vast op een lekker gerecht uit.

Wekelijkse boodschappen

Als je het nog niet deed, dan is dit een fantastische lifehack die je leven echt makkelijker maakt. Het is niet alleen heel vermoeiend om elke dag (of om de dag) uit je werk naar de supermarkt te hollen en uit je grote hoed weer een maaltje te toveren, het kost je ook nog eens veel geld. Ongemerkt verdwijnt er toch meer in dat mandje waardoor je gerust elke dag 20,- staat af te rekenen terwijl je alleen een pak melk extra nodig had.

Door elke week boodschappen te doen voor de week die komen gaat, bespaar je geld én energie. Je hoeft maar één tripje te maken naar de supermarkt, bedenkt op één moment wat je voor 4, 5 of 7 dagen wilt eten en je rekent maar één keer af. Zo zijn je financiën niet alleen veel inzichtelijker, je koopt ook geen onnodige troep. Rust in je hoofd én portemonnee dus.

Kook twee gerechten met één ingrediënt

Terugkomend op die bonus broccoli van hierboven (een groente die zwaar onderschat wordt, al zeg ik het zelf). Daar kun je veel meer mee doen dan alleen bereiden in een AVG’tje. Scoor twee goedkope broccoli’s, kook er – voorruit – een standaard gerecht mee met een stukje vlees en gebruik de andere broccoli een paar dagen later in een heerlijk pasta recept. Een week later is er vast weer een andere groente in de aanbieding die je dan weer als hoofdingrediënt in je gerechten kan gebruiken.

Als je een beetje goed zoekt naar recepten, heb je niet eens door dat je drie dagen in de week broccoli eet. En fijn vooruitzicht: een week later eet je weer iets anders. Over variatie gesproken.

Koop groente en fruit op de markt

Haal jij al je groente en fruit in de supermarkt? Skip de groenteafdeling en maak eens een ommetje langs de markt. Ga het liefst zo tegen vier uur of wanneer de markt bijna ten einde loopt. Gegarandeerd dat je ineens drie bakken aardbeien-beien-beien mee kan krijgen voor drie euro. Marktkoopmannen willen allemaal van hun waar af dus voor een prikkie kan je veel scoren.

Daarbij is groente en fruit van de markt ook vaak een stuk verser én langer houdbaar. Dan kun je ineens wel een bloemkool een paar dagen in de koelkast bewaren voordat -ie pootjes krijgt en je hem weg kan gooien. Zonde en niet nodig! O, en met een beetje geluk kan de marktkoopman ook nog eens een goed prijsje voor je maken als je een bulk inslaat.

Maak alles – oké veel – zelf

Zelf een flinke bak hummus maken en invriezen is goedkoper dan drie kleine bakjes kopen die met een paar knipperen alweer verdwenen zijn. Dat geldt ook voor verse soep in plaats van soepzakken of -blikken of andere sauzen die je makkelijk in de diepvries kan gooien.

Het is niet alleen leuk om zelf jam of soep te maken, je kan er als je er flink van kookt ook lekker lang mee doen. Zo heb je altijd een soepje op zondag achter de hand en wordt je wekelijkse boodschappenlijst ook gelijk een stukje korter.

Kook met je voorraadkast

Voor je het weet zit je voorraadkast bommetje vol met half verpakkingen rijst, noedels of blikgroente die je in de aanbieding (zie puntje 1!) hebt ingeslagen. Daarom is het altijd goed om elke maand even door alles wat je in huis hebt heen te gaan.

Dat heeft niet alleen een opgeruimd gevoel, je verspilt er ook geen voedsel mee. Google op de ingrediënten die je thuis hebt liggen en je weet precies wat je nog moet inkopen om een lekker gerechtje te maken. Tip: een stoofschotel, ovengerecht of pasta zijn typische gerechten waar je vaak naar hartenlust ingrediënten in kan gooien. Het wordt er vaak ook enorm lekker van.

Meer weten over creatief omgaan met een klein budget?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Baas boven budget: 6 tips om lekker low budget koken
Sluiten