11 slimme budget tips om gezond én goedkoop te eten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2Fvariety-of-dishes-1640771.jpg)
‘Gezond eten, is duur!’ Het zal niet de eerste keer zijn dat je dit hoort of misschien zelfs wel zegt. En ergens klopt het ook wel: voor een gezonde verse en complete maaltijd betaal je inmiddels vaak meer dan voor een kant en klaar gerecht. Daarom hierbij elf handige tips om gezond én goedkoop te eten.
Leuk al dat gezonde eten, die superfoods en die voedzame recepten maar het zijn ook vaak dure ingrediënten. Dus dat is voor een doorsnee gezin lang niet altijd te betalen. Gelukkig zijn er ook budgettips om gezond én goedkoop te eten.
Gezond én goedkoop eten
Tijd voor tips die rekening houden met je portemonnee, zonder in te geven op voeding die lief voor je lijf is. Positieve en praktische tips om je dagelijkse eetpatroon gezond(er) te krijgen. En in dit geval ook goedkoper, of in ieder geval passender bij je budget!
1. Planning
Goedkoop eten valt of staat bij een goede voorbereiding: bedenk eens voor een paar dagen (of zelfs 1 week) wat je gaat eten en doe één keer boodschappen. Het lukt ons lang niet altijd maar we weten wel zeker dat als we het zouden doen, het bakken met geld (en tijd) scheelt. Kijk of je combinaties kunt maken, gebruik de ene helft van de kool in een salade en wok het twee dagen later door een Oosters gerecht.
2. Clean out that fridge
Kijk eens of je nog iets bij elkaar kunt scharrelen van dat wat er allemaal in je koelkast, vriezer, of kelderkast staat of ligt. Zonder er weer dingen bij te kopen in de supermarkt. Durf te wedden dat je tot verrassend lekkere combinaties komt. Restjes groente verwerk je in een pastasaus of soep. Leftovers worden lunchsalades of gaan de vriezer in (misschien even labellen en wel zorgen dat je het binnen drie maanden opeet).
3. Vullen die vriezer
Maak je favoriete pastasaus, bonenschotel, curry etc. in een grotere portie (twee of drie maaltijden) en vries de helft VOORDAT je de pannen op tafel zet in. Zo eet je niet alles (meer dan je wilt of goed voor je is) op en heb je een gezonde maaltijd binnen handbereik voor die momenten dat je geen tijd hebt. Serveer er een (rauwe) groente salade bij en klaar is je healthy meal.
4. Kies slim
Er zijn genoeg producten die gezond maar ook goedkoop zijn. Een glazenpot of zak (witte, bruine, kidney) bonen bijvoorbeeld of groene groenten zoals broccoli, spinazie en kool. Tomaten en zilvervliesrijst. Verse kruiden. Maar ook groente en fruit uit de vriezer: voor de voedingswaarde hoef je ze niet links te laten liggen. Sterker nog sommigen zeggen dat ze vaak meer vitaminen en mineralen bevatten dan de groente en fruit die half Europa door zijn gecrossed voordat ze in het schap op de ‘vers’ afdeling belanden.
5. Van het seizoen, bij de Turkse winkel, de visafslag of op de markt
Het kost je in tijd misschien net iets extra’s om al die winkels af te gaan. Maar het loont de moeite. Wie bij de visboer zijn vis haalt en op de markt zijn groente en fruit koopt eet vaak én van het seizoen én is niet zelden goedkoper uit. De witte asperges van Nederlandse bodem zijn gewoon lekkerder dan de variant ingevlogen vanuit Peru. En aardbeien horen bij de zomer. Punt. Als je met de seizoenen mee eten, zorgt dat voor meer variatie in je menu en dat is lang niet gek voor je lijf.
6. Koop in bulk
Vooral de ‘droge’ spullen zijn (ook online) goedkoper te vinden als je ze in grotere hoeveelheden in koopt. Zoek uit waar en voor welke producten dat geldt, bestel ze en doe er je voordeel mee. Houdt de aanbiedingen van je favoriete winkels in de gaten. Zijn jouw favoriete healthy products een stuk goedkoper? Inslaan die boekweitnoedels, quinoa, kruidenthee en speltbloem. Leg een goede voorraadkast aan. Dit zorgt er meteen voor dat je niet elke week diverse winkels hoeft te bezoeken.
7. Meatless Monday
Een stukje (biologisch) vlees drukt een behoorlijke stempel op je huishoudbudget. Invoeren dus die meatless monday! Er zijn genoeg alternatieven te vinden zoals peulvruchten, quinoa, tofu, noten, zaden, etc.
8. Do It Yourself
Kant & klaar lijkt misschien goedkoper maar dat is het in veel gevallen helemaal niet. Probeer die pakjes & zakjes te vermeiden en ga ECHT eten. Beter qua smaak, je lijf en je portemonnee. Zo kan je met pofmaïs heel makkelijk je eigen popcorn maken. Een hele pan vol. En please zeg ons dat je niet valt voor de allerbeste marketing-truc EVER: namelijk 1,60 EURO betalen voor een halfvolle verpakking ‘pannenkoeken mix’ waar je zelf nog melk aan toe moet voegen ook. Terwijl een pak meel, een paar eitjes en wat melk alles is wat je nodig hebt om wel 40 pannenkoeken van te maken.
9. Ga af & toe voor minimalistisch
Maak met maximaal drie ingrediënten van kwaliteit een maaltijd.
10. Aan de moestuin
Niet iedereen heeft groene vingers maar het is zeker leuk én belonend om te doen helemaal met de kids. Start simpel en er zijn inmiddels een heleboel mini moestuin producten & websites die je stap voor stap begeleiden.
11. TUPPERDARE!
Ons favoriete motto. Vergeet die te dure slappe lunch in de bedrijfskantine. Neem je eigen salade mee. Ja in zo’n plastic bakje: tupperdare! Iedereen zal jaloers zijn op je linzensalade met tomaatjes, koriander en gerookte kip of feta. Wedden?!
Lees ook:
- 8x tips voor een gevarieerde en gezonde lunch
- 5x een gezond ontbijt die je ook nog eens binnen no-time klaarmaakt!
- Gezonder koken met weinig moeite: 9 tips