Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 5 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je kind niet slaapt: 5 tips voor een goede nachtrust

Bijna niets zo frustrerend als een kind dat niet of slecht slaapt. Het is een uitputtingsslag voor de ouders, maar ook voor het kind zelf. Ervoor zorgen dat een kind op een redelijk tijdstip slaaptip is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

De beste nachtrust

Steeds meer kinderen kampen met slaapproblemen. Dat heeft voor een groot deel te maken met telefoons en social media. Als ouder heb je niet alles in de hand, maar kun je wel de beste omstandigheden creeëren voor de best mogelijke nachtrust.

Dit is de top 5.

1. Verban elektronische apparaten

Het zal je niet verbazen dat deze op nummer één staat. Het is verleidelijk om een kind wat ontspanning te gunnen voor de tv of smartphone, maar het blauwe licht is funest voor het natuurlijke bioritme. Door alle elektronische apparaten zeker een halfuur voor bedtijd uit de buurt te houden, zorg je voor een slaapvriendelijke omgeving. Let ook op het licht in de slaapkamer. Kies het liefst voor een nachtlampje dat ook daadwerkelijk uitgaat als je kind gaat slapen om de natuurlijke productie van melonine niet te verstoren.

2. Spreek een duidelijke bedtijd af

Een kind worstelt met slapen als het iedere avond rond een ander tijdstip naar bed gaat. Een routine is misschien wel het belangrijkst als het aankomt op een goede nachtrust. Probeer iedere dag om dezelfde tijd te slapen en op te staan. Peuters kunnen het best 9 tot 16 uur slapen, kleuters 8 tot 14 uur, 7 tot 13 uur voor kinderen jonger dan 11 jaar en 6 tot 12 uur slaap voor tieners.

3. Creëer een serene omgeving

Moedig een kind zijn/haar fantasie te gebruiken voor bedtijd. Vraag je kind voor het slapen gaan naar zijn favoriete vakantie of favoriete plek als het eenmaal lekker in bed ligt. Zo haal je gelukkige herinneringenen positieve gevoelens omhoog. Vlak voor het slapen gaan in bad gaan, is ook een goed idee. De temperatuurdaling na een warm bad imiteert de natuurlijke daling van lichaamstemperatuur wanneer je klaar bent om te slapen.

4. Wees bewust van wat ze eten

Suikerrijke snacks zorgen voor een piek in de bloedsuiker. Minder voor de hand liggend is dat je op moet passen met kaas voor het slapen gaan. Dat kinderen daar nachtmerries van krijgen, is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Geef een kind zo’n drie kwartier voor bedtijd een snack als volkoren toast, een appel of crackers zodat het niet met een hongergevoel of juist veel te energiek gaat slapen.

5. Een comfortabel bed is de sleutel

Het probleem kan ook van heel praktische aard zijn en bij het bed liggen. Het type matras is van groot belang. Volwassenen hebben vaak een zacht of medium-hard matras, terwijl kinderen meer gebaat zijn bij een stevig matras. Hun groeiende lichamen hebben meer steunen nodig terwijl ze zich ontwikkelen. Ook de dikte van de dekens doet ertoe. Een bed moet niet te warm zijn. Als je kind allergieën heeft, is het de moeite waard in een hypoallergeen kussen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme