Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 8 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Insmeren kun je leren: dit moet je weten over zonnebrandcrème

De zomer komt er weer aan en die gaat – gelukkig maar – gepaard met de zon. En hoe heerlijk die stralen op je lichaam ook kunnen zijn, het is belangrijk om je goed in te smeren. Op een rode, verbrande huid zit niemand te wachten en dus delen we wat je moet weten over zonnebrandcrème.

Want geloof ons: insmeren kun je leren.

Tips insmeren

Volgens het KWF zijn de meeste mensen niet goed beschermd tegen de zon omdat ze te weinig zonnebrandcrème smeren. Dat is zonde, want als we onze huid onbeschermd blootstellen aan de zon, kan dat serieuze risico’s hebben voor onze gezondheid.

Het is dan ook belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand. Maar welke factor kies je dan? Hoe vaak moet je smeren? En blijft de zonnebrand zitten als je hebt gezwommen? We geven antwoord op die vragen.

Bescherming UV-A én UV-B

Je weet vast wel dat je huid verbrandt door UV-A en UV-B-straling. Dat zijn twee verschillende soorten stralingen, waarbij UV-A dieper doordringt in je huid dan UV-B. UV-B beschadigt namelijk de bovenste laag van je huid en tast daardoor minder cellen aan dan A. Dat wil overigens niet zeggen dat de een slechter is dan de ander; beide stralingen zijn niet goed voor je huid.

En dus is het belangrijk om bij het kopen van een zonnebrandcrème niet alleen te kijken naar bescherming tegen UV-A, maar ook tegen UV-B. Dat is overigens geen hogere wiskunde, want op elke crème staat duidelijk aangegeven of het tegen beide of tegen een van de twee stralingen beschermt.

Om de twee uur smeren

Mocht je denken dat je er met een keer grondig insmeren vanaf bent, zit je mis. Dermatologen adviseren om je lichaam iedere twee uur in te smeren met zonnebrand. Neem je een duik in de zee? Smeer je daarna dan volledig opnieuw in. Een zonnebrand kan wel waterproof zijn, maar ook die crème moet je vaak genoeg smeren.

Het is overigens ook belangrijk om genoeg crème te gebruiken. Een dikke laag beschermt nou eenmaal beter tegen straling, dan een dun laagje. Voor volwassenen is een juiste hoeveelheid net zo veel als wat er in een borrelglaasje past.

Welke factor?

Een veelvoorkomende vraag is met welke factor je je huid nou moet beschermen. In de schappen komen crèmes met factor 6 voorbij, maar ook met factor 50. Dus wat is wijsheid? Over het algemeen worden de factoren aangegeven met SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. Een lagere SPF beschermt dus minder tegen de zon dan een hogere.

Volgens experts beschermen zonnebrandcrèmes met factor 15 tot en met 30 tegen zo’n 90 procent van de straling. Bij factor 50 is dat 98 procent. Het verschil mag dan niet al te groot zijn, dermatologen raden toch aan om de hoogst mogelijke factor te kiezen. Maar let op… Dit helpt natuurlijk alleen als je voldoende en vaak genoeg smeert.

Al bruin? Toch gewoon insmeren

Een misvatting die hier en daar voorkomt is dat we ons niet meer hoeven in te smeren met zonnebrand als we eenmaal een gebruinde huid hebben. Dat is alles behalve waar. Een gebruinde huid is namelijk ontstaan door de hoeveelheid zonnestralen en die zijn simpelweg niet goed voor je huid. Ook als je dus een kleurtje hebt gekregen, moet je alsnog blijven smeren.

Weg met die oude troep

Het kan zijn dat je nog wat zonnebrand over hebt van vorige zomer, maar die kun je beter laten staan. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat er een houdbaarheid zit aan zonnebrandcrème en je je lelijk kan verbranden als je een te oude op je lichaam smeert. Over het algemeen is zonnebrand twaalf maanden nadat je ‘m hebt geopend goed. Check dus vooral even of die van jou nog beschermt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Insmeren kun je leren: dit moet je weten over zonnebrandcrème
Sluiten