Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 13 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips wordt jouw kind binnen no time een makkelijke eter

Een lastige eter, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Het kan flinke frustraties opleveren aan de eettafel als je kind voor de zoveelste keer zijn bord van zich afschuift, zonder ook maar een hap genomen te hebben. En dat terwijl jij zo je best hebt gedaan op de maaltijd…

Trek het je vooral niet persoonlijk aan: elk kind gaat door een fase dat het niet wil eten of ‘niets lust’. Met de volgende tips krijgt je kindje weer plezier in (gezond) eten en kunnen jullie met z’n allen genieten van een gezonde, lekkere en vooral gezellige maaltijd.

Tips om van je kind een makkelijke eter te maken

1. Eet met het hele gezin

Je kind neemt in alles een voorbeeld aan jullie, dus eet met z’n allen zodat je kind jou ziet eten. Zorg er ook voor dat er verder geen afleiding is tijdens het eten, dus telefoons weg, televisie uit en even aandacht voor elkaar.

2. Niet pushen

Je kind dwingen om een hap te nemen werkt alleen maar averechts en zo zal hij geen plezier meer hebben in eten. Voor je gevoel heeft je mini dat nu misschien ook niet, maar dat komt vanzelf wel weer.

3. Geef meerdere opties

Dit betekent niet dat je verschillende maaltijden moet voorbereiden, maar je kind zelf laten kiezen vergroot z’n zelfvertrouwen. Maak bijvoorbeeld een gerecht met twee of drie soorten groentes, zodat je kind kan proeven of kiezen welke soort groente hij het liefst wil eten.

4. Houd rekening met de smaken van je kind

Pittig eten, daar houden de meeste kids niet van. Sommigen zijn gek op knoflook, anderen juist helemaal niet. Probeer verschillende smaken uit en ga daarmee variëren. Net als gekookte, gestoomde, gebakken groentes of groente uit de oven. Probeer elke dag een andere variant. Voor jezelf ook lekker om soorten eten op verschillende manieren op tafel te zetten.

5. Blijf proberen

Zet dezelfde gerechten meerdere keren op tafel, ook als je kindje het de eerste paar keer niet lekker vond. Het schijnt zo te zijn dat ze pas na een keer of 10 proeven, echt weten of ze het lusten of niet.

6. Laat peuters ‘spelen’ met eten

Peuters eten met alle zintuigen, maak het bordje dan ook gezellig op én laat je kind zelf eten. En ja, dit kan een flinke knoeiboel opleveren, maar het geeft ze wel de controle en ze leren meteen de handelingen die bij eten hoor, zoals eten met bestek.

7. Laat je kind meehelpen met eten maken

Betrek je kind bij het uitkiezen en/of maken van een gerecht. Laat hem waar mogelijk (en in alle veiligheid) roeren, ingrediënten toevoegen en, hopelijk met trots, het eten opdienen.

8. ‘Ik zit vol’

Als je kind zegt na drie happen vol te zitten, accepteer dit dan. Geef wel duidelijk aan dat er daarna niks meer gegeten wordt. Kinderen moeten leren vertrouwen op hun eigen gevoel van honger hebben en vol zitten en dit stimuleer je op deze manier. Ook al weet je misschien al dat je kind toch niet echt vol zat, maar niet meer wilde eten: je kind zal hier ook van leren.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthy Children

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme