Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Relatie 13 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

5x tips om te leren vergeven en geen wrok te koesteren

Wanneer iemand iets doet of zegt wat je enorm kwetst, denk je misschien al snel dat je deze persoon nooit meer kan vergeven. Maar als je wrok koestert, pijnig je uiteindelijk jezelf meer dan de ander. Daarom hebben wij 5 tips verzameld die jou helpen te vergeven.

Leren vergeven

Natuurlijk hoef je niet direct nadat er iets vervelends is gebeurd of gezegd de ander te vergeven. Het is meer dan normaal om verdrietig, gekwetst en boos te zijn. Maar uiteindelijk is het belangrijk om te kunnen vergeven, al helemaal voor je eigen gemoedsrust. Je kan na de gebeurtenis besluiten om deze persoon uit je leven te schrappen en dat is helemaal oké. Maar wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat wrok koesteren hier niks aan toevoegt.

Therapeute Lauren Cook vertelt: “Het koesteren van wrok betekent in essentie dat je de andere persoon niet langer vertrouwt. Hoewel het erg gezond is om grenzen te stellen wanneer iemand je pijn heeft gedaan, zorgt het koesteren van wrok voor een extra laag. Die laag voelt als een hoge muur tussen jou en de andere persoon, waar niet overheen geklommen kan worden.”  Dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat je bitter wordt en dat is natuurlijk niet iets wat je wilt.

1.  Geef jezelf te tijd om te helen

De eerste en een van de belangrijkste tips is om jezelf de tijd te geven. Je hoeft niet van de ene op de andere dag iemand te vergeven. Gebruik deze periode juist om jezelf de kans te geven om te helen. We hebben vaak het gevoel dat wanneer je wrok koestert, dit een soort “straf” is voor de ander. En hoewel het inderdaad pijnlijk kan zijn voor de ander, heb je vooral jezelf ermee.

Jezelf vasthouden aan zoveel boosheid is slecht voor jou en jouw welzijn. Probeer in het kader van self-love deze negatieve gevoelens en gedachtes te laten gaan en hopelijk merk je dat het met de tijd inderdaad minder wordt.

2. Investeer in goede relaties

Als iemand in jouw leven je pijn heeft gedaan en je hebt moeite om dit te laten gaan, zorg dan dat je veel fijne mensen om je heen hebt. De positieve energie van anderen zorgt ervoor dat je zelf ook positiever na gaat denken.  “Wanneer iemand je pijn heeft gedaan, kan het ervoor zorgen dat we gaan denken dat anderen ons ook zo zullen behandelen. Als je jezelf met andere mensen omringt die je het tegendeel bewijzen, helpt dat in het helingsproces,” legt Lauren uit.

3. Probeer de ander te begrijpen

Iedereen maakt fouten, ook goede mensen. Dat de ander een verkeerde beslissing heeft gemaakt, betekent niet automatisch dat hij of zij ook fout is. Probeer de persoon in kwestie los te zien van de actie die jou pijn heeft gedaan. Je zult zien dat dit al snel helpt bij het vergeven.

Ieder mens heeft ooit in zijn of haar leven een ander mens pijn gedaan. Dat geeft de ander natuurlijk alles behalve groen licht om continu fouten te maken, maar het is wel menselijk. Door te focussen op de goede kwaliteiten van de ander vergeef je sneller.

4. Wees empatisch

Hoe moeilijk het ook is, probeer jezelf te verplaatsen in de persoon die je pijn heeft gedaan. Als je een zeker begrip ontwikkelt voor wat hij of zij heeft gedaan, verzacht je de pijn voor jezelf. Je kan er ook voor kiezen om rustig met de ander te praten en te vragen wat de reden was voor hetgeen hij of zij heeft gezegd of gedaan. Misschien krijg je niet alle antwoorden waar je op hoopte, maar het kan wel helpen bij het creëren van begrip.

5. Accepteer de teleurstelling

Het is en blijft helaas een feit dat het leven vol zit met teleurstellingen. Het hoort er nu eenmaal bij. Psychotherapeute Christine Scott-Hudson vertelt: “Het leren om alle gedachtes en emoties over je heen te laten komen zorgt er uiteindelijk voor dat we een langeren gezonde leven leiden.” In een ideale wereld word je nooit gekwetst. Maar helaas, dat is niet de realiteit.

Lees ook: 8 tips van andere getrouwde mensen om je huwelijk goed te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5x tips om te leren vergeven en geen wrok te koesteren
Sluiten