Met deze tips van andere ouders wordt jouw ochtendritueel superefficiënt

Ken je dat woord nog, snoozen? Dat is waarschijnlijk precies wat je vroeger deed als de wekker ging – een keer of vier. Vervolgens ging je uitgebreid douchen en maakte je ontbijt voor jezelf, om na je ochtendritueel ontspannen (of nou ja, zo ontspannen mogelijk) naar je werk te vertrekken.

Nu ben je al blij als je een keer gewekt wordt door de wekker in plaats van een jengelend kind en heb je misschien al geluk als je even deo op kunt spuiten tussen het poetsen van drie gebitten door. Als de kinderen op tijd op school zijn én jij op tijd op je werk, heb je het gevoel dat je wel weer een paar uur zou kunnen slapen.

Gelukkig kan dat anders; kleine veranderingen in je ochtendritueel kunnen al zorgen voor veel meer extra tijd, als het aan andere ouders ligt. Ooit aan deze dingen gedacht?

Sta zelf eerder op

Als je gezegend bent met kinderen die niet uit zichzelf om vijf uur ‘s ochtends wakker worden en nog even tijd voor jezelf wilt, kun je je wekker gewoon iets eerder zetten dan nodig is. Of je nu even blijft liggen lezen of alsnog uitgebreid gaat douchen, het is heel fijn om de ochtend zonder stress te beginnen.

LEES OOK: Heb je een ochtendhumeur? Door deze hond ben je direct weer vrolijk!

Bereid het ontbijt voor…

Een boterham smeren mag dan zo gedaan zijn; bij vier boterhammen gaat het al meer tijd kosten. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld in het weekend gezonde ontbijtmuffins maken of bananenbrood bakken. Vries die in kleine porties in, en je hoeft ze de avond van tevoren alleen maar tevoorschijn te toveren voor het ontdooien (of doe ze heel even in de magnetron). En je kunt er zelf ook van genieten!

Overnight oats zijn ook een idee – met wat kaneel en fruit gaat dat erin als koek. Voor jullie lunch werkt deze tip soms ook, als je bijvoorbeeld een couscoussalade maakt.

… en de rest van het ochtendritueel ook

Zijn er andere dingen die je de avond van tevoren kunt doen? Je kinderen hun kleding laten kiezen (of dat zelf doen), spullen in een tas proppen? Doe het dan! Je humeurige ochtend-jij zal je er dankbaar voor zijn.

LEES OOK: Deze trucs zorgen ervoor dat je kleine niet meer zó vroeg wakker wordt elke ochtend

Laat je kinderen een race tegen een liedje doen

Een andere ouder heeft de gouden tip om je kids tijdslimieten aan te leren. Kunnen ze zich aankleden en hun schoenen aantrekken voor het einde van hun favoriete liedje? Wissel de liedjes wel een beetje af, zodat je niet gillend gek wordt na twaalf keer hetzelfde Frozen-refrein.

Maak je klaar als je kinderen dat ook doen

En tot slot: kinderen kunnen meer dan je denken. Hun tanden poetsen, hun tas inpakken… Natuurlijk zullen er dagen zijn waarop ze hun schoolbeker vergeten of extra koekjes meenemen, maar je hoeft echt niet óveral op te letten. Hoe meer zij zelf doen, hoe meer tijd jij voor jezelf hebt. Geniet ervan!

Working Mother

Reageer op artikel:
Met deze tips van andere ouders wordt jouw ochtendritueel superefficiënt
Sluiten